САЩ настояват: Българските банки, дали пари на наказаните по ”Магнитски”, да си ги вземат предсрочно

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Българските банки, коитo ca дали кpeдити нa фирми и лица, свързани със caнкциoниpaни по “Магнитски”, ще бъдат принудени да наложат процедура за пpeдcpoчнa изиcкyeмocт на средствата. Това е станало категорично ясно на срещата преди дни във Вашингтон между посланика ни в САЩ Тихомир Стойчев и съветника на американското финансово министерство Грант Мърфи, предава 24 часа.
Именно това е била основната тема, по която Стойчев е искал информация заради въпроси от БНБ как да процедира с тези кредити. Това означава, че новият казус вероятно ще засегне тези 97 фирми и 21 физически лица, попаднали в т.нар. черен списък. Той бе съставен от финансовото министерство, след като тримата българи Васил Божков и Илко Желязков бяха санкционирани по закона “Магнитски”.

У нас санкцията ще бъде приложена по българския закон за пране на пари. Който има кредит и е в “Магнитски”, ще бъде викан от съответната банка и ще му бъде предложен нов погасителен план.

Ако има ресурси, лицето ще продължи да обслужва заема. Ако не – по запора всички бъдещи вземания ще отиват за погасяване на кредита. Обикновено това са големи заеми със залози и ипотеки. Банките ще обявяват и търгове за активи, с които също ще се погасява кредита. А каквото остане необслужено като вноски, вероятно ще бъде обявено като несъбираемо.

По-късно от Министерството на външните работи отрекоха информацията.

Министерството на външните работи информира, че посланикът на Република България в САЩ не е бил канен в Министерството на финансите на САЩ. До този момент имена на нови санкционирани български физически и/или юридически лица не са били връчвани.

Инициативата и евентуални постъпки за уточняване на принципните положения по наложените на 2 юни 2021 г. от САЩ ограничителни мерки са изцяло на българската страна и се обуславят единствено от стремежа към пълноценна и всеобхватна защита на националния интерес.

България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Взаимодействието между двете страни се осъществява не под формата на еднократни актове, а в условията на последователни и съдържателни процеси.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар