САЩ обмислят отказ от изтребителя F-16

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Американските ВВС обмислят възможността за замяна на изтребителите F-16 Fighting Falcon с нови бойни самолети. За това беше стартирана изследователска програма. Резултатите от него ще дадат възможност за определяне на оптималния състав на тактическия авиационен флот.

Идеята за подмяна на самолетите беше обявена от началника на щаба на ВВС на САЩ Чарлз Браун, пише Aviation week. Това може да бъде самолет, условно отнесен към поколение 4+ или 5-. Новата машина трябва да има бордови системи с отворена архитектура и възможност за бързо актуализиране на софтуера.

Изтребителите F-16 са на въоръжение в американската армия от 1979 г., а версиите на F-16C/D постъпват през 1984 г. Техният експлоатационен живот беше определен на осем хиляди летателни часа. От 2025 г. искаха да заменят F-16 с F-35A Lightning II. Но преди няколко години техният експлоатационен живот беше удължен, вероятно до 2050 г. Днес F-16 е вторият най-масов американски изтребител след F-4 Phantom II.

Дължината му е 15 метра, размахът на крилата е 9,45 метра, излетната маса е 21,8 тона. Изтребителят е въоръжен с шестоцевно оръдие с калибър 20 мм, има девет точки за окачване на авиационни ракети и бомби с общо тегло до 7,7 тона.
Що се отнася до предполагаемия нов изтребител, той ще изпълнява същите задачи като F-16, но ще го превъзхожда по някои характеристики. Самолетът ще бъде изцяло дигитализиран.

 

Източник: rg.ru
Превод и редакция: pan.бг

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар