САЩ обмисля изграждане на държавна 5G мрежа в борбата с китайския шпионаж

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Екипът по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп планира изграждане на държавна 5G мрежа, върху която да има по-сериозен контрол и с която да се бори срещу шпионажа от Китай, пише Reuters, позовавайки се на информация от Axios.com. 

Изграждането на 5G мрежа от властите ще бъде опит за противодействие на заплахите от Китай за киберсигурността и икономическата сигурност на САЩ. 

Според цитирания анонимен източник от администрацията на Тръмп, въпросът е бил обсъждан на по-ниско ниво и до 6-8 месеца ще стигне и до самия президент. 

През 2012 г. Huawei и ZTE бяха разследвани от САЩ за това дали мрежовото им оборудване не предоставя възможност за шпионаж и заплаха на критична инфраструктура. 

Преди няколко дни пък излезе информация, че тъкмо властите в САЩ са повлияли на оператора AT&T да се откаже от потенциална сделка с Huawei за продажба на новия им смартфон Mate 10 Pro. 

Водещите мобилни оператори в САЩ вече са инвестирали милиарди долари в спектър за пускане на 5G мрежи и не е ясно дали правителството на САЩ ще има достатъчно ресурс, който да използва за своята мрежа, пише Reuters. 

Друга опция би било изграждането на 5G мрежа от консорциум от мобилни оператори, казва източникът, коментирайки, че ако все пак властите изградят мрежата, могат да предоставят достъп до нея под наем на заинтересованите компании.   

Източник: nixanbal.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар