САЩ обявиха, че ще внесат $3 милиарда в най-големия световен фонд за климата

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американската вицепрезидентка Камала Харис обяви днес на конференцията на ООН за климата в Дубай, че САЩ ще направят вноска от 3 млрд. долара в Зеления фонд за климата, с което ще се компенсира дългогодишното невнасяне на средства във фонда от страна най-богатата държава в света, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

“Горда съм да обявя нов ангажимент в размер на 3 млрд. долара към Зеления фонд за климата, който помага на развиващите се страни да инвестират в устойчивост, чиста енергия и решения, основани на природата”, заяви Камала Харис, която участва в КОП28 вместо американския президент Джо Байдън.

Последната вноска на Вашингтон, също в размер на 3 млрд. долара, датира чак от 2014 г. и дойде от тогавашния президент демократ Барак Обама, макар че много други държави подновиха вноските си през изминалите години.

“Намираме се в преломен момент. Нашите колективни действия или още по-лошо, бездействие, ще имат последици за милиарди хора за десетилетия напред”, заяви вицепрезидентката на САЩ, която пристигна днес в Обединените арабски емирства (ОАЕ) за участие в конференцията.

Обявената вноска, дори и да зависи от одобрението на американския Конгрес, беше дългоочакван сигнал с надеждата да се намали напрежението между Глобалния север и Глобалния юг по отношение на международното финансиране, което е основен въпрос в преговорите на ООН за борбата с изменението на климата, посочва АФП.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар