САЩ опитват да предотвратят война между Израел и

САЩ опитват да предотвратят война между Израел и “Хизбула”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съединените щати спешно работят за постигане на дипломатическо споразумение, което ще позволи на израелски и ливански цивилни да се завърнат по домовете си от двете страни на границата, заяви днес министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, цитиран от Ройтерс и БТА.

Обстрелът на северната граница на Израел доведе до евакуация на десетки хиляди хора от двете страни на границата, а през последните седмици стрелбата зачести, което доведе до опасения за всеобхватна война между Израел и “Хизбула”.

Израелската армия и бойци на ливанското шиитско движение “Хизбула”, подкрепяно от Иран и съюзник на “Хамас”, влизат в престрелки по границата от месеци.

“Провокациите на “Хизбула” заплашват да повлекат след себе си израелския, и ливанския народи във война, която те не желаят. Такава война ще бъде катастрофа за Ливан и ще бъде опустошителна за невинните израелски и ливански цивилни граждани”, заяви Остин в началото на срещата с израелския министър на отбраната Йоав Галант в Пентагона.

“Още една война между Израел и “Хизбула” може лесно да се превърне в регионална война с катастрофални последици за Близкия изток”, цитира Франс прес думите на американският министър на отбраната.

“Дипломацията е най-добрият начин да се предотврати повече ескалация. Затова спешно търсим дипломатическо споразумение, което да възстанови трайното спокойствие на северната граница на Израел и да позволи на цивилните граждани да се завърнат безопасно в домовете си от двете страни на израелско-ливанската граница”, добави Остин, предаде Ройтерс.

“Работим в тясно сътрудничество за постигане на споразумение, но също така трябва да се подготвим за всички възможни сценарии”, каза от своя страна Галант.

Израел ще прекара следващите седмици в опити за разрешаване на конфликта му с подкрепяната от Иран ливанска въоръжена групировка “Хизбула” и би предпочел дипломатическо решение на този въпрос, заяви насвой ред съветникът по въпросите на националната сигурност на Израел Цахи Ханегби, цитиран от Ройтерс.

Ханегби също така каза, че Израел обсъжда с Вашингтон възможни съвместни усилия на САЩ, европейските и някои арабски държави за намиране на заместител на управлението на палестинската групировка “Хамас” в ивицата Газа.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар