САЩ освобождават петрол от стратегическите резерви – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днес президентът на САЩ Джо Байдън ще обяви освобождаването на спешния петролен резерв като мярка срещу високите цени на световния пазар, предава Си Ен Ен. Решението е насочено към справяне с липсата на доставки на петрол по света и ще бъде координирано с няколко други страни, включително Китай, Индия, Япония, Република Корея и Обединеното кралство.

БГНЕС припомня, че преди дни Индия отхвърли молбата на американската администрация да разгледа възможността за освобождаване на част от стратегическите запаси от нефт и да ги продаде, за да намали цените на световния пазар. Администрацията на Джо Байдън се обърна по-рано към управляващите в Южна Корея, Китай, Индия и Япония с искане да разгледат възможността за продажба на част от нефта от техните стратегически запаси, въпреки че според законодателството в тези държави стратегическите резерви от нефт не са предназначени за продажба. Вашингтон предложи да се предприемат координирани действия, за да се постигне намаляване на цените на енергоносителите и по този начин да се подпомогне възстановяването на световната икономика. Заедно със САЩ четирите азиатски икономики съставляват петте най-големи потребители на нефт в света.

Байдън беше уведомен от своите съветници, че използването на резерва няма да направи много за облекчаване на настоящите проблеми, но някои демократи изразиха тезата, че това все пак може да осигури временно облекчение, а координирането с други страни потенциално може да има по-голям ефект.

Администрацията на Байдън приписва покачването на цените на газа на глобалните доставки на петрол, които не са в крак с търсенето по света, тъй като в момента световната икономика се опитва да се възстанови от пандемията. САЩ обвиниха други страни и компании, че задържат доставките на петрол, както и енергийните компании, че не вземат предвид намаленията на цените на петрола и не уведомяват за това потребителите, каза представител на администрацията на Байдън.

Стратегическият петролен резерв е създаден след петролната криза през 70-те години на миналия век като национална мрежа за енергийна безопасност. Суровият петрол се съхранява в четири подземни солни пещери по бреговете на Тексас и Луизиана. Четирите обекта в момента съхраняват приблизително 620 милиона барела суров петрол – най-големият запас за спешни случаи в света. Резервът е в състояние да задоволи всички нужди от потребление на САЩ за около един месец, припомня NBC News. 

Петролните фючърси поевтиняха с над 1%, след като САЩ препоръчаха предоставяне на количества петрол от стратегическите резерви на страната, предава БНР.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар