САЩ отбелязват 21 години от атаките на 11 септември

САЩ отбелязват 21 години от атаките на 11 септември

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

САЩ отбелязват днес 21 години от терористичните нападения на 11 септември 2001 г., предаде Асошиейтед прес.

Американците отбелязват годишнината от 11 септември с минути мълчание, изчитане на имената на жертвите на атаките, доброволческа работа и други прояви, с които си припомнят за най-кървавото терористично нападение, извършвано на територията на Съединените щати.Роднини на близките и представители на властите ще се съберат днес на местата, на които на 11 септември 2001 г. бяха разбити похитените самолети, а именно – при Световния търговски център в Ню Йорк, Пентагона и поле в Пенсилвания.


На други места в САЩ годишнината ще бъде отбелязана с бдения със свещи, с религиозни служби, в които ще участват хора, изповядващи различни вери, и с други прояви. Някои американци например избират на този ден да участват в доброволчески проекти на този ден.

Миналогодишното отбелязване на годишнината бе съпътствано от особен символизъм, тъй като се състоя броени седмици след хаотичното изтегляне на американските сили от Афганистан, където САЩ започнаха война в отговор на атаките от 11 септември.

Макар тазгодишният 11 септември да не е такъв повратен момент, той си остава повод за размишления във връзка с нападенията, които отнеха живота на близо 3000 души и станаха причина за това САЩ да започнат своята „война срещу тероризма“.

Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да произнесе реч и да положи венец в Пентагона, а първата дама Джил Байдън ще посети Шанксвил, в щата Пенсилвания, където един от похитените самолети се разби след опит на пътниците и екипажа да щурмуват кабината на самолета.

Очаква се вицепрезидентката на САЩ Камала Харис и съпругът ѝ Дъг Емхоф да посетят Мемориала в Ню Йорк, но по традиция политици не държат речи на възпоменателната церемония на кота нула.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар