САЩ отказва „зелена карта” на бедняци

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Върховният съд на САЩ даде „зелена светлина“ на администрацията на Доналд Тръмп да приложи нови правила, които ограничават правото на постоянно жителство в САЩ, известно още като „зелена карта“.

Съгласно новите правила имиграционните власти могат да отказват зелени карти на имигранти, които са преценени като потенциални ползватели на социални помощи, т.е., властите спират притока на потенциално бедни имигранти.

Върховният съд прие решението с 5 на 4 гласа, отменяйки забрана за прилагането му на национално равнище, издадена от апелативен съд в Ню Йорк. По-рано федерални апелативни съдилища в Сан Франциско и Ричмънд, Вирджиния, също отмениха съдебни решения срещу новата политика.

Съдебно предписание против новите правила остава в сила само в Илинойс, но то е валидно само за този щат. Съдебната битка ще продължи, но имигрантите, кандидатстващи за постоянно пребиваване, ще трябва да покажат, че няма да бъдат „обществено бреме“.

Новата политика съществено разширява факторите, които ще бъдат вземани предвид при предоставянето на разрешение за постоянно пребиваване, или т.нар. „зелена карта“. Имиграционните служители ще разглеждат фактори като възраст, образователна степен и владеене на английски език, за да преценят дали кандидатите могат да се превърнат в „обществено бреме“, ползвайки федералната и щатска програма за подпомагане на хора с ниски доходи в сферата на здравеопазването (Медикейд), купони за храна, ваучери за жилище и други форми на социални помощи.

Администрацията на президента Тръмп казва, че новите правила са необходими, за да гарантират самостоятелността на имигрантите. Критиците на новата политика казват, че тези разпоредби ще ограничат законната имиграция на хора с ниски доходи от развиващи се страни от Латинска Америка, Африка и Азия.

Имигрантите са малък процент от получаващите помощи. Всъщност мнозина от тях не отговарят на критериите за получаване на такива помощи заради имиграционния си статут, посочва агенцията.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар