САЩ отложи изстрелването на най-мощната си ракета към Луната

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Час преди историческото изстрелване на ракетата SLS и мисията „Артемида 1“ към Луната възникна проблем с един от двигателите. НАСА регистрира теч на гориво и възможна поява на пукнатина.

Вижте снимки от ракетната площадка >> >> >>Инженерите обявиха 40 минутна пауза, в която не успяха да отстранят проблема.


Към този момент в резервоарите на SLS има три милиона литра течен водород и кислород. Те няма да бъдат изпомпени веднага, за да се научи повече за същността на теча.

Около ракетната площадка в Кейп Канаверал, Флорида се намираха между 100 000 и 200 000 зрители, сред които вицепрезидентът на САЩ Камала Харис.

Предвидени са две резервни дати за изстрелването – на 2 и 5 септември.


Новата свръхтежка ракета SLS

SLS е втората най-мощна ракета, създавана в човешката история. Първата е Saturn V, с която САЩ изпращат първите хора на Луната преди повече от 50 години.

В основата на SLS стоят двигателите RS-25, които са използвани в американската совалка, и помощните ускорители, създадени за нея. Температурите, при които функционират агрегатите, са екстремни и варират от −253 °C до 3300 °C. Дизайнът им обаче е разработен още през 60-те години на миналия век.

Първата степен има 4 от тези двигатели. Втората степен се задвижва от един двигател RL10, който също е създаден през 60-те години на миналия век.

Цялата ракета ще е висока около 98 метра. Горивото и на двете степени е течен водород и течен кислород.

SLS се разработва от 2011 година

SLS се разработва от 2011 година

Снимка: NASA

Бaзoвaтa вepcия нa ЅLЅ, наречена Block 1, щe извeждa в ниcĸa околоземна opбитa 95 тoнa тoвap, a пo-мoщният вapиaнт Block 2 щe извeждa 130 тoнa.

Съществува и междинна версия – Block 1B. Именно на нея ще летят астронавтите, а товароподемността ѝ към ниска орбита е с 10 тона повече, спрямо Block 1.

Съществуват критики за остарялата технология на SLS, голямата цена на проекта и забавянето.

SLS се разработва от 2011 година. Първият полет на ракетата оригинално бе планиран за 2016 година. Освен това една бройка от нея струва над 2 милиарда долара, а ракетата е за еднократна употреба. Досега за разработването на ракетата са похарчени над 21 милиарда долара. Наземните тестове често бяха придружени от редица проблеми.

Космическия кораб „Орион“

Корабът

Корабът „Орион“ може да осигури пилотиран полет с продължителност от 21 дни

Снимка: NASA

Наследникът на космическия кораб „Аполо“ е „Орион“. Той е много просторен, като помещението за обитаване е от 9 квадрата. Максималният брой на астронавти е 6, но до мисията към Луната най-вероятно ще бъдат изпратени 4-ма астронавти.

Корабът има животоподдържащи системи, които могат да гарантират полет с продължителност от 21 дена в космоса. Корабът може да побере и 100 килограма проби от Луната.

Планът за мисиите „Артемида“

САЩ има амбициозен план да се завърне на Луната, като този път изгради база за трайно присъствие там. Мисията „Артемида“ или „Артемис“ цели да осъществи именно това.


„Гейтуей“ ще бъде първата космическа станция в орбита около различен от Земята обект

Снимка: NASA

НАСА ще започне завръщането си на Луната с тестовия полет на мисията „Артемида 1“. Той ще продължи 42 дни, а капсулата „Орион“ е без екипаж. Ще бъдат тествани всички системи на ракетите и корабът, като ще бъде извършена обиколна около Луната без кацане.

След тази първа мисия „Артемида 2“ ще изведе астронавти в орбита около Луната без кацане на повърхността ѝ. Тази чест ще бъде запазена за екипажа на „Артемида 3“, чийто полет е планиран най-рано за 2025 г.

По време на „Артемида 3“ се очаква на Луната да стъпят първата жена и първият цветнокож човек. Досега на земния спътник са стъпвали само бели мъже.

Космическата агенция на САЩ има планирани общо шест мисии „Артемида“, но се очаква броят им да надхвърли 11.

НАСА гледа на мисиите „Артемида“ като подготовка за пилотираните мисии към Марс, които са планирани за следващото десетилетие.

SpaceX трябва да разработи системата за пилотирано кацане на Луната

SpaceX трябва да разработи системата за пилотирано кацане на Луната

Снимка: NASA/SpaceX

Що се отнася до Луната голям интерес представлява Южният ѝ полюс. Смята се, че там може да има воден лед, както и зони, богати на ресурси. Много е вероятно там САЩ да построи и първата база на земния спътник. Това обаче ще стане след въвеждането на космическа станция „Гейтуей“ (Gateway) в орбита около Луната.

НАСА разчита на SpaceX, Lockheed Martin, Aerojet Rocketdyne, Northrop Grumman, Boeing, United Launch Alliance и други части компании за осъществяване на мисиите към Луната.

Цената на програма за връщане на Луната и на планираните досега мисии е 93 милиарда долара.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар