САЩ отмениха военните си учения с Грузия

САЩ отмениха военните си учения с Грузия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

САЩ обявиха вчера, че отлагат планирани за края на юли военни учения с Грузия като част от цялостна преоценка на отношенията си с кавказката страна, която се сближава с Русия, предаде Франс прес.

Маневрите “Благороден партньор” трябваше да се проведат от 25 юли до 6 август, но са “отложени за неопределено време”, съобщи Пентагонът в съобщение за медиите, цитирано от БТА. Това става след като Грузия прие спорен закона за “чуждестранното влияние”.

През май САЩ наредиха цялостно преразглеждане на сътрудничеството с Грузия и вече обявиха санкции срещу десетки грузински служители заради този закон. Противниците на управляващата партия “Грузинска мечта” обвиняват последната, че се стреми да сближи Грузия със съседна Русия, като по този начин отдалечава перспективата за европейска интеграция.

Решението за отлагане на учението “се дължи на фалшиви обвинения от страна на грузинското правителство срещу Съединените щати и други”, заяви Пентагонът. Вашингтон твърди, че е бил фалшиво обвинен от Тбилиси, че е “подтикнал Грузия да открие втори фронт срещу Русия, за да облекчи натиска върху Украйна” и че е участвал в “два опита за преврат срещу управляващата партия”.

Пентагонът не даде подробности за грузинските обвинения, поради които САЩ смятат, че “моментът не е подходящ за организиране на мащабно военно учение в Грузия”.

Грузинското министерство на отбраната, цитирано в грузинските медии, определи решението на САЩ като “достойно за съжаление”. “САЩ и Грузия имат десетилетно партньорство в областта на отбраната, основано на общите интереси и цели на нашите страни”, подчерта Тбилиси.

“Въпреки прекратяването на учението форматите за сътрудничество продължават, включително подготовката за международното учение “Пъргав дух 2025”, добави министерството.

На 3 юни грузинските власти обнародваха закон за “чуждестранното влияние”, вдъхновен от репресивен руски закон, което предизвика огромни демонстрации в Тбилиси в продължение на седмици и ожесточени критики от страна на западните държави. Бившата съветска република Грузия е официален кандидат за членство в Европейския съюз от декември 2023 г. и също така се стреми да се присъедини към НАТО.

Миналата седмица обаче лидерите на ЕС взеха решение за фактическо “спиране” на процеса на присъединяване в очакване на промяна в политиката на Тбилиси.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар