САЩ планирали 16 ядрени атаки срещу България по времето на СССР! (ДОКУМЕНТИ)

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
28 обекта в 16 български населени места са били обект на евентуална американска ядрена атака в случай на война срещу СССР.

Това сочат частично разсекретени от Националния архив във Вашингтон документи, цитирани от в. „Ню Йорк таймс“. Списъците с целите са изготвени през 1956 г. и са били предназначен за 1959 г. Публикуват се за първи път едва сега.
Три от нарочените обекти са били в София (виж списъка по-долу). Казанлък е с десет, а Шипка – с два. Подлежащото на унищожение население също попада в категорията на обектите. То е отбелязано с цифрата 275.

Останалите български градове са с по един обект за ликвидиране. Сред големите населени места у нас, където САЩ са щели да нанесат ударите си, са били Пловдив, Стара Загора, Ловеч, Добрич (фигуриращ под тогавашното си име Толбухин), Ямбол и Карлово.

САЩ са се готвили да ударят не само СССР, а цяла Източна Европа плюс Китай и Северна Корея. Всеки обект на атака е посочен с цифров код.
Най-изненадващото е, че американците са били готови дори да ликвидират населението на някои места.
На унищожение е подлежало населението на Източен Берлин – тогава столица на ГДР. Само в този град целите на САЩ били 91.
Разбира се, най-много обекти за поразяване имало в СССР. 179 от тях били в Москва и 145 в Ленинград (днес Санкт Петербург).
Всички тези обекти за назовани като DGZ – designated ground zeros, или „предназначени да бъдат Кота Нула“.

Добрич е назован в американските документи с тогавашното си име – Толбухин. „Плановете за удари срещу населението нарушават международните правни норми“, отбелязва Уилям Бър – научен сътрудник в университета „Джордж Вашингтон“ и редактор на публикацията в „Ню Йорк таймс“.
Не всички сведения са все още разкрити. По тази причина редица кодове са неясни и може само да се предполага какво е щяло да бъде ударено на определено населено място.
Така например два от обектите в София са кварталите „Враждебна“ и „Божурище“. „Враждебна“ е официалното име на международното летище. А в Божурище има военно летище. Каквито има или е имало в подлежащите на удари Габровница, Граф Игнатиево, Каменец, Крумово, Равнец и Узунджово

Уилям Бър се бори за пълното разсекретяване на архивите и обещава в скоро време нови публикации.

Планът за атаките е изготвен още преди да дойде времето на междуконтиненталните и изстрелваните от подводници ракети, отбелязва „Ню Йорк таймс“. Тогава пилотираните бомбардировачи са били главен, ако не и единствен начин за доставка на ядрено оръжие.

От това факсимиле става ясно, че 275 е кодът на населението, което трябва да бъде унищожено.

Според данни на вестника по онова време САЩ са имали огромно преимущество над СССР, като са разполагали с 10 пъти по-голям ядрен арсенал.

Предлагаме ви списъка на целите в България, както е според разсекретените документи. Само някои от кодовете са разсекретени и е ясно какво е трябвало да бъде подложено на ядрена атака.
► Балчик – товарни вагони
► Габровница, област Монтана
► Горски извор, област Хасково
► Каменец, област Плевен
► Карлово
► Казанлък – военни складове, база на ВВС, военни поделения, складове за ракетно гориво, железопътни мостове, население
► Крумово, област Пловдив
► Ловеч
► Пловдив
► Равнец, област Бургас
► София/Божурище
► София/Кумарица – радиотелевизионен предавател
► София/Враждебна
► Стара Загора
► Добрич (отбелязан като Толбухин)
► Узунджово, област Хасково
► Шипка, област Стара Загора – оборудване за добив на петрол, население
► Ямбол

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар