САЩ поискаха от Русия една седмица “режим на тишина” в Сирия

Бежанци, Инциденти, Общество, Политика, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Войната в СирияСАЩ поискаха от Русия за една седмица да бъде прекратено нанасянето на авиоудари по терористи в Сирия, за да бъдат разграничени те от групировките „Ахрар аш-Шам“ и „Джейш ал-Ислам“, които Вашингтон счита за умерена опозиция. Това пише вестник „Известия“, позовавайки се на източник, запознат с хода на преговорите.

„На провелите се преговори между външния министър на Русия Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери в Москва на 14 и 15 юли и на състоялата се на 26 юли в рамките на срещата на върха АСЕАН двустранна министерска среща, американската страна е предложила въвеждане на „режим на тишина“ за една седмица. Това е поискано, за да се разграничат умерената опозиция от терористичните групировки“, отбелязва изданието.

Молбата на Вашингтон е Русия и силите на международната коалиция, оглавявана от САЩ, да прекратят въздушната операция за една седмица. „Москва вече е казвала, че времето в което групировките в Сирия да решат дали да сложат оръжие или не, е било напълно достатъчно. Режимът на прекратяване на огъня, действащ вече няколко месеца, даде ясна картина кой иска продължаване на бойните действия и кой – политическо решаване на конфликта“.

„Освен това отряди на терористични организации, в частност – „Джебхат ан-Нусра“ разположени на същите територии, както и умерената опозиция, се възползват от това, че руската авиация не нанася удари там, за да възстановят своята боеспособност, пише изданието, посочвайки, че се касае главно за Алепо.

Експерти свързват предложението на Вашингтон с желанието да се даде на контролираните от САЩ групировки време за отдих и прегрупиране. /ТАСС

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар