САЩ преговарят с Катар за доставки на газ за Европа в случай на руска инвазия в Украйна

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

САЩ водят преговори с Катар и други големи износители на природен газ за извънреден план за доставки за Европа в случай на руска инвазия в Украйна. Разговорите са фокусирани за осигуряване на втечнен природен газ по море. Преговорите между Вашингтон и Москва тази седмица постигнаха незначителен прогрес и това повиши опасенията от недостиг на газови доставки за Стария континент, предаде БНР.

Източник от американската администрация съобщава, че се търсят начини за пренасочване на доставки с втечнен природен газ към Европа. Ката пренасочи своите доставки към Япония, след като страната беше ударена от цунами и последвалата ядрена авария във Фукушима през 2011-та година. Първоначалните разговори с Доха – най-големият износител на втечнен природен газ в света, се водят между Великобритания и европейски държави за дългосрочни решения. Американският президент Джо Байдън ще води разговори с емира на Катар – шейх Тамим бин Хамад ал Тани във Вашингтон този месец.Миналата седмица Фатих Бирол – ръководител на Международната агенция по енергетика заяви, че Русия е намалила газовите доставки за Европа в момент на геополитическо напрежение. Има опасения, в това число и в България, че евентуален конфликт може да доведе до още по-голям недостиг на синьо гориво, което може да доведе дори до режим на тока.


От администрацията на американския президент Джо Байдън признават, че договорите между износителите на втечнен природен газ и азиатски купувачи може да усложнят усилията за пренасочване на доставки за Европа. „Няма магическа пръчка“, признава служител в Белия дом, но в момента високите цени на енергията в Европа не са резултат от пазарни сили, а от пазарна манипулация.

Доха има стар спор с Европейския съюз. От 2018 г. се води разследване на дългосрочните договори на компанията „КатарЕнерджи“, заради което страната спря инвестициите и доставките на втечнен природен газ за Европа. Сега се водят преговори за решаване на този проблем, а Европа трябва да гарантира на Катар дългосрочен договор, за да се гарантира стабилност и да се намали зависимостта от Русия, казват още от Белия дом.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар