Путин

САЩ: Русия е готова да влезе в Украйна

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският президент Владимир Путин е разположил войски и военна техника, необходими за нахлуване в цяла Украйна, заявиха висшите ръководители на Пентагона в петък, предаде БГНЕС. Висши служители на Министерството на отбраната на САЩ предупредиха, че напрегнатото противопоставяне води САЩ, техните съюзници от НАТО и Русия към неизследвана територия.

Русия е събрала повече от 100 000 войници по границите на Украйна, казаха официалните лица, потвърждавайки за първи път това, което анализаторите от разузнаването описват от седмици. Тези войски, казаха служители на Пентагона, имат способността да се придвижат по цялата територия на Украйна, далеч отвъд нахлуването само в граничните региони.

Министърът на отбраната Лойд Дж. Остин III описа огромен набор от руски общовойскови формирования, артилерия и ракети, съсредоточени на украинската граница, които според него „много надхвърлят това, което обикновено виждаме по време на учения“.

Генерал Марк А. Мили, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете, бе още по-откровен: „Мисля, че ще трябва да се върнете доста назад в дните на Студената война, за да видите нещо от този мащаб“.

Техните коментари прозвучаха по време на пресконференция в Пентагона, която беше доминирана от разгръщащата се криза в Украйна. И двамата представиха мрачна картина на ситуацията, а служители на Министерството на отбраната предупредиха, че руската инвазия има потенциала да започне конфликт между Москва и Запада, който може бързо да ескалира.

Според оценките на американски официални лица в Украйна се намират 35 000 американци, включително 7 000 души, които са се регистрирали в посолството на САЩ в столицата Киев. Докато Държавният департамент посъветва американците да напуснат страната и започнаха да освобождават посолството, служителите на Пентагона знаят добре от опита си в Афганистан през лятото, че американските граждани често не се вслушват в подобни съвети.

Остин не изключи възможността американски войски да бъдат изпратени в Украйна, за да евакуират американците, ако Русия нахлуе и има сражения по улиците на Киев. Но точно това е ситуацията, за която официалните лица се опасяват, че може да доведе до ескалация, която лидерите на Пентагона искат да избегнат.

Остин постави 8500 американски войници в повишена готовност за евентуално разполагане в Източна Европа, където повечето от тях ще се присъединят към екип за бързо реагиране на НАТО от 30 000 до 40 000 войници. И въпреки, че президентът Байдън даде да се разбере, че няма намерение да разполага американски войски в Украйна, за да помогне за отблъскване на инвазия, той посочи тази седмица, че може отделно да изпрати допълнителни войски към съюзниците в Източна Европа, които се притесняват от руските действия.

Украйна не е член на НАТО, така че Съединените щати нямат договорно задължение да я защитават. Но така нареченият източен фланг на алианса – бившите съветски сателити и балтийските страни – са загрижени, че може да са следващите в списъка на Путин.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар