САЩ се похвали с най-големия триизмерен принтер в света

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-големият триизмерен принтер в света досега се намира в университет в американския щат Мейн, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

С него е създадена къща, с което се съкращават времето и труда, необходими при традиционно строителство. С още по-голям принтер, представен във вторник, пък един ден може да се създават цели квартали.

Машината, показана във вторник в университета на Мейн, е четири пъти по-голяма от първата, пусната в експлоатация преди по-малко от пет години. Тя може да отпечатва все по-големи обекти.

Това включва разширяване на технологията за триизмерно принтиране на домове с използване на материали на биологична основа, за да се демонстрира как принтираните квартали могат да предложат достъпно жилище в региона.

Термопластичните полимери се правят от принтер, наречен “Фабрика на бъдещето 1.0”, казва Хабиб Даге от университета на Мейн, където се намират и двата настоящи принтера. Машината съчетава роботизирани операции с нови сензори, високопроизводителни компютри и изкуствен интелект, каза той.

В бъдеще може да има още по-големи принтери, след като през лятото започне строителството на нова сграда на университета, отбелязва Асошиейтед прес.

Учим се от досегашния опит, за да проектираме следващия“, каза той.

Сред присъстващите на събитието бяха представители на министерствата на отбраната, енергетиката и жилищното строителство, както и други заинтересовани страни, които планират да използват новите технологии, предоставени от принтера.

Закрит с черна завеса, принтерът беше включен и жужеше по време на събитието. В края му завесата беше повдигната и стана ясно, че апаратът работи по тестов проект за бъдеща лодка.

Рамката на принтера запълва голямата сграда в кампуса на университета. Принтерът може да отпечатва обекти с дължина 29 метра, ширина 10 метра и височина 5,5 метра.

Той има голям апетит – консумира до 227 кг материал на час, отбелязва Асошиейтед прес.

Оригиналният принтер от 2019 г. е сертифициран от Световните рекорди на Гинес като най-големия полимерен триизмерен принтер в света, съобщиха от университета. Той е използван за сглобяването на еднофамилна къща с площ 600 кв. м, изработена от дървесни влакна и биоматериали, които могат да се рециклират.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар