САЩ: Съдебната власт в Македония не е независима – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В доклада си за човешките права по света през 2017 г. държавният департамент на САЩ отбелязва, че съдебната власт в Македония не е независима и безпристрастна, предаде БГНЕС. В прегледа наблюдателите се спират на това, че законът в Македония дава на заподозрените право на контакт с адвокат по техен избор, но властите не винаги ги информират правилно за тази възможност и не винаги им позволяват консултирането с адвокат, преди да внесат обжалване. 

“Има случаи, когато полицията призовава заподозрени и свидетели в полицейски участъци на “информативни разговори”, без да ги информира за техните права и без присъствието на юридически съветник”, пише в доклада. Също така е отбелязано, че омбудсманът е получил две жалби за произволен арест, а голям брой случаи, в които са били замесени висши кадри, от предишни години не са решени поради непрекъснати отлагания на процесите. “Съдебната власт не показва независимост и безпристрастност, а съдиите са обект на политическо влияние и корупция. Резултатите от много съдебни производства станаха предопределени, особено в случаите, когато ответниците имаха мнения или предприеха действия срещу правителството”, се казва в доклада на държавния департамент. Недостатъчното финансиране на съдебната система продължава да възпрепятства действията на съда и ефективността.

Според годишния доклад на омбудсмана за 2016 г., вторият най-голям брой граждански жалби (577 или 15 на сто), които са били получени от неговия офис, се отнасят до съдебната система.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар