Сърбия

САЩ: Сърбите да спрат да недоволстват заради бомбардировките на НАТО и да изградят „по-добро бъдеще“ с Вашингтон

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В специално изявление пред сръбския народ в петък посланикът на САЩ в Белград Кристофър Хил коментира 78-дневните бомбардировки срещу Югославия, като призова сърбите да изградят „по-добро бъдеще“ заедно с Вашингтон.

„Поднасям личните си съболезнования на семействата на онези, които загубиха живота си по време на войните през 1990-те години, включително в резултат на въздушната кампания на НАТО“, написа посланик Хил в социалната мрежа Twitter.

„Знам, че сръбският народ никога няма да забрави това ужасно време, нито пък трябва“, добави той. „Сръбският народ никога няма да остави настрана скръбта си, но аз вярвам, че е достатъчно силен, за да остави настрана оплакванията си.“

САЩ имат „непоколебим“ ангажимент към дипломацията и „партньорството“ със Сърбия, твърди Хил. „Заедно можем да изградим по-доброто бъдеще, което сръбският народ заслужава и иска за бъдещите поколения.“

Коментарите му бяха направени на годишнината от операция „Съюзническа сила“, въздушната атака на САЩ и други страни от НАТО от името на етническите албанци в Косово. Срещу Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, която сложи край на войната, подкрепяното от САЩ временно правителство на Косово обяви независимост през 2008 г.

Като непосредствен претекст за бомбардировките НАТО посочи отхвърлянето от страна на Белград на ултиматума, представен от тогавашния държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт в Рамбуйе, включително разполагането на войски на НАТО в Косово и независимостта на отцепилата се провинция в рамките на три години. Приложение Б към предложението също така изискваше неограничен достъп на силите на НАТО до цяла Югославия – днешна Сърбия и Черна гора – което правителството в Белград отказа да приеме.

Хил твърди в изявлението си, че е научил по време на дългата си кариера, че „понякога дипломацията се проваля. Когато това стане, резултатите могат да бъдат трагични.“

Според официалните данни на сръбското правителство за жертвите войната от 1999 г. е довела до смъртта на 1031 войници и полицаи, както и на 2500 цивилни, включително 89 деца.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар