САЩ с мощна подкрепа за правителството: Ген. Янев прави нов тласък за борба с ендемичната корупция

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Временният министър-председател на България призова в понеделник правителството да удвои усилията си за борба с ендемичната присада, призовавайки за промени в прокуратурата, съдебната система и всички правоприлагащи органи.

Премиерът Стефан Янев говори по време на заседание на правителствения съвет за сигурност, че се свика, за да обсъди нови антикорупционни политики след санкциите на САЩ срещу българските чиновници и бизнесмени за техните “обширни” роли в корупцията.

Миналата седмица Министерството на финансите на САЩ обяви санкции съгласно Закона за глобалния Магнитски срещу бившия депутат и медиен магнат Делян Пеевски; олигарх Васил Божков; и бившия служител по националната сигурност Илко Желязков за предполагаемите им роли в публичната корупция.

Той също така наложи санкции на 64 субекта, за които се твърди, че са свързани с тях, като заяви, че този ход е най-голямото му действие, насочено към корупцията до момента.

Санкциите срещу българите и компаниите ефективно им пречат да имат достъп до финансовата система на САЩ, замразява техните американски активи и забранява на американците да се справят с тях.

Янев заяви, че българското правителство ще се опита да сведе до минимум политическите и икономическите рискове за страната от санкциите на САЩ.

„Трябва да защитим държавните компании от налагането на финансови санкции. За тази цел трябва да предотвратим банкови транзакции с тези разследвани лица, за да не бъдат блокирани бизнеса и държавните компании “, каза Янев.

Той обаче призна, че санкциите на САЩ са сериозен сигнал, че корупцията в България има дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и последиците от това вече излизат извън границите на страната.

България, членка на Европейския съюз и НАТО, многократно е порицавана от западните си партньори, че не успява ефективно да се бори с корупцията. Transparency International, наблюдател на корупцията, обяви България за най-корумпираната държава в 27-членния ЕС.

Янев каза, че корумпираната среда в България не само унищожава международния авторитет на страната, но и подкопава нейната политическа система и основите на нейната демокрация, правейки я нефункционална и неефективна.

„Няма начин да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика или функционираща социална система, без да решаваме основните проблеми с корупцията“, каза той.

Временното правителство, назначено след неубедителни общи избори през април, направи поредица от разкрития за предполагаема корупция, включваща предишното правителство при бившия премиер Бойко Борисов.

Уошингтън поуст

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар