САЩ тласкат Русия към дефолт

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

САЩ обмислят да блокират възможностите на Русия да се разплаща с държателите на руски облигации в рубли, като просто не продължат преходния период, изтичащ следващата седмица, съобщи представител на американската администрация, цитиран от Ройтерс. Подобен ход ще приближи Русия до дефолт.

Отсрочката за плащания, разрешена от САЩ, изтича на 25 май, а администрацията на президента Джо Байдън вчера даде да се разбере, че няма да го продължава.„Обсъждаме го, но едва ли ще го продължим“, заяви за Ройтерс представител на администрацията. „Търсим всякакви варианти да окажем допълнителен натиск върху президента Путин.“


Досега Москва успяваше да се разплаща с международните си кредитори въпреки наложените санкции, които сериозно усложниха процеса на разплащане. Страната е продала облигации за 40 милиарда долара и в края на миналия месец извърши забавено плащане, за да избегне дефолта.

Сега вниманието се насочва към предстоящите плащания, дължими по купони на 27 май по облигационна емисия, деноминирана в долари, издадена през 2016 г., и такава, деноминирана в евро, издадена през 2021 г.

Изтичащият лиценз

САЩ издаде на 2 март временен лиценз за разплащания по „лихви, дивиденти и падежи във връзка с дълг или собствен капитал“. Лицензът разреши на Москва да продължи да се разплаща с кредиторите си въпреки санкциите. Лицензът изтича на 25 май, а до края на годината Русия трябва да извърши плащания за около 2 милиарда долара.

Русия контрира, че ако другите възможности бъдат блокирани, ще обслужва външния си дълг в рубли. Това заяви финансовият министър Антон Силуанов, като по думите му страната не може да изпадне в дефолт, тъй като има достатъчно средства.

Как би платила в рубли

Русия може да бъде принудена да извършва плащания в рубли и по банкови сметки в страната, което според Министерството на финансите на страната би било алтернатива. Това обаче би означавало неизпълнение на задълженията.

Плуваща в пари, Русия може да изпадне в първия от един век дефолт

Русия има средствата и способността да се издължи – получава милиарди щатски долари като приходи от износ на енергийни ресурси и докато около половината й валутни резерви са замразени, тя има стотици милиони, които не са.

На 29 април ръководителят на Банката на Русия (Централната банка) Елвира Набиулина заяви, че Министерството на финансите има всички ресурси да изпълни задълженията си и следователно „не може да се говори за неизпълнение“. В същото време тя отбеляза, че има затруднения при плащанията, и изрази надежда, че „всичко това също ще премине и приключи успешно“.

Външният държавен дълг на Русия, включително на държавните компании, възлиза на около $226 млрд. Някои наблюдатели смятат, че дефолтът автоматично би стартирал процедури за конфискация на руски активи за сметка на дълга. Например танкери с руски петрол, отбеляза Ройтерс (Reuters).

„Ако Русия не успее да организира плащания към притежателите на облигации в рамките на гратисния период и не се кредитират долари по сметките, това означава неизпълнение“, каза Луц Рогмайер, главен инвестиционен директор на базираната в Берлин Capitulum Asset Management, цитиран от Ройтерс.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар