САЩ ще изпитат в сряда междуконтинентална балистична ракета, предупредиха Русия

САЩ ще изпитат в сряда междуконтинентална балистична ракета, предупредиха Русия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

САЩ обявиха, че утре, сряда, ще изпитат междуконтинентална балистична ракета. Предварителното съобщаване на подобно ракетно изпитание е много необичайно, но цели да избегне всякакво влошаване на напрежението с Русия в разгара на конфликта в Украйна, отбелязва Франс прес.

„Този тест на невъоръжена ракета „Минътмен Три“ ще бъде утре, на 7 септември сутринта от военновъздушната база Ванденберг, в Калифорния“, заяви говорителят на Пентагона, генерал Пат Райдър.„Става дума за рутинен тест, който бе предвиден от дълго време и който подобно на предходните тестове, ще валидира и провери ефикасността и степента на подготовка на нашата система“, каза той и допълни, че САЩ са информирали Русия за изпитанието предварително.


Обикновено страната не съобщава за изпитанията на междуконтинентални балистични ракети, припомня БТА. Последното изпитание на ракета от този тип, оборудвана с бойна глава, която във време на война може да носи и ядрена бомба, беше отложено на два пъти. Планирано за март, то бе отложено първо заради руската инвазия в Украйна. Вашингтон се опасяваше, че Москва ще използва този обикновен опит, за да разшири конфликта до други страни. Втори път изпитанието бе отложено в началото на август след визитата на председателката на Камарата на депутатите на американския Конгрес в Тайван. Накрая тестът бе извършен с успех на 16 август.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар