САЩ, Южна Корея, Япония и Тайван планират алианс за производство на чипове

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съединените щати, Южна Корея, Япония и Тайван започват консултации за създаване на алианс за стабилно производство и доставка на високотехнологични полупроводници. Обединението има за цел да противодейства на влиянието на Китай в глобалните вериги за доставки, съобщи Йонхап, цитирана от БТА.

Трите тихоокеански държави и самоуправляващият се остров до голяма степен контролират глобалното производство на полупроводници, чиито доставки бяха затруднени по време на пандемията.Новата структура е предназначена да създаде по-успешни международни вериги за доставка на високотехнологичните продукти. Новият алианс също така ще контролира и ограничава доставките на полупроводници за континентален Китай, отбеляза японският вестник „Асахи“.


Междувременно южнокорейският Институт за развитие на информационното общество, изрази мнение, че участието на Сеул в предвидения технологичен съюз, ръководен от САЩ, би било „рационално“ решение на фона на засилващата се конкуренция за глобална технологична хегемония между Вашингтон и Пекин.

Най-големият производител на полупроводници в света, тайванската корпорация TSMC, строи голям завод във Финикс, Аризона, като е инвестирала 12 милиарда долара в проекта. Мащабно съоръжение за производство на полупроводници, в което участие има и TSMC, също се очаква да стартира през 2024 г. на японския остров Кюшу. Инвестициите в този проект се оценяват на 7 милиарда долара и японското правителство е готово да поеме половината от тази сума.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар