Иван Иванов

Сблъсък в коалицията за контрола над горите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Планираното изваждане на Агенцията по горите от Министерство на земеделието и преминаването ѝ на подчинение към премиера предизвика напрежение между депутати от “Продължаваме промяната” и агроминистъра Иван Иванов (БСП).

 

Повод стана изказване на Иванов, че отделянето на горската агенцията от ведомството му ще се проточи до половин година. В същото време обаче правителствено решение предвижда законодателните промени за изваждане на агенции да са готови в съвсем кратки срокове – до 28 януари. Заради създалия се конфликт се е стигнало до намесата на премиера Кирил Петков (ПП). В понеделник той е призовал министъра на БСП да спазва сроковете и заложеното в коалиционното споразумение, научи Mediapool от свои източници.

Зад на пръв поглед чисто чиновническия казус, стои всъщност въпросът кой ще контролира дърводобива и други дейностите в З милиона хектара държавни гори, а също и договорите със стотици ловни стопанства, които от години са в ръцете на едни от най-едрите бизнесмени на България, независимо че периодично валят сигнали за потенциални нарушения в тези участъци. Само легалният дърводобив на годишна база в държавните гори възлиза над 300 млн. лв.

“Find” и “Replace”: Колко време е необходимо?

За проблема около изваждането на Агенцията по горите публично се разбра от серия постове във фейсбук на депутата Александър Дунчев от “Продължаваме промяната”. Той бе изпълнителен директор на въпросната агенция по време на последните две служебни правителства на премиера Стефан Янев.

На среща в МС най-накрая стана ясно, че законопроектът за отделянето на Агенцията по горите в самостоятелно ведомство – ДАГ (Държавна агенция по горите – б.а.) към министър-председателя Кирил Петков, е готов! Но отлежава вече месец в Министерството на земеделието…Дано министър Иванов обясни забавянето и оповестеното отлагане с половин година”, написа Дунчев на 15 януари. Той визира среща, която е проведена в петък (14 януари).

Според депутата цялостното извеждане на агенцията от Министерство на земеделието трябва да се случи до 2 месеца с всички обществени обсъждания и гласувания в МС и НС.

“И ако до определения срок 28.01.2022 г. законопроектът за изменение на Закона за горите не бъде внесен в МС, съгласно правителственото решение от 30.12.2021 г., с колеги депутати ще го внесем лично в НС. Той е готов…изготвен, с помощта на Find (МЗХГ, ИАГ) и Replace (ДАГ) Вече е на имейла на министъра!”, посочва още в поста си Дунчев.

С въпросните “Find” и “Replace” Дунчев обяснява как промените в закона отнемат броени минути, защото на практика се изисква навсякъде терминът “Министерство на земеделието, храните и горите” да бъде намерен и сменен с “Държавна агенция по горите”.

Проверка на Mediapool показа, че на 30 декември миналата година Министерският съвет действително е взел изрично решение: “Правителството създаде организация за предприемане на спешни действия за подготовката на структурни и други промени в централната администрация на изпълнителната власт”. Именно в информацията, разпространена от правителствената пресслужба, се казва, че “в срок до 28 януари 2022 г. министрите следва да внесат в Министерския съвет за одобряване предложенията за съответните промени, което е съобразено с разработването на проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 година. Промените в съответните закони…е необходимо да предшестват внасянето в Народното събрание на проекта на ЗДБРБ(Закона за държавния бюджет – б.а.) за 2022 г.”

МЗ: Шестмесечният срок е оптимален

Mediapool изпрати запитване до Министерство на земеделието в опит да изясни защо министър Иван Иванов смята, че изваждането на Агенцията по горите ще се проточи до половин година.

“Срокът от 6 месеца е оптимално определен, като се има предвид процедурите, които трябва да преминат измененията: обществено обсъждане, съгласуване с всички ведомства, приемане от Министерски съвет, а впоследствие и от Народното събрание”, отговориха за Mediapool от земеделското министерство. Оттам добавят, че е необходимо да се направят изменения в 14 закона, които касаят отделянето не само на Агенцията по горите, но и на Агенцията по храните от Министерство на земеделието.

От свои източници Mediapool научи, че премиерът Кирил Петков в понеделник е провел разговор с министъра на земеделието Иван Иванов за забързване на законовите промени в Закона за горите, които да дадат “зелена светлина” за изваждането на агенцията. Министърът е обещал експедитивност, но само времето ще покаже дали действително ваденето на агенцията ще отнеме половин година.

И в отговора си до Mediapool от ведомството посочиха:

“Приоритетно се работи по законопроект за изменение на Закона за горите. Същият ще бъде публикуван преди 28 януари 2022 г. на интернет страницата на Министерството на земеделието и на Портала за обществени консултации съгласно чл. 26, ал. 3 и 4 от Закона за нормативните актове”.

Иван Иванов, министър на земеделието, сн. БГНЕС

Горските предприятия и ловните концесии остават в земеделието

Дори и след изваждането на горската агенция, голяма част от дейностите в горския сектор ще останат под контрола на агроведомството и съответно на БСП. Причината е,че под шапката на министерството остават 6-те големи държавни горски предприятия, които ще продължат да сключват договори и анекси за ловни концесии и дърводобив. Това, което реално ще се извади от министерството, чрез отделянето на агенцията, е контролът и политиките по управлението на горите.

“С изваждането на Агенцията по горите контролът над горския сектор ще премине под крилото на Министерски съвет, а също и там ще започнат да се създават политиките в сектора. Останах много изненадан от публични изказвания на експерти от Министерство на земеделието, които предлагаха дори агенцията да не се вади от министерството, а просто към МС да бъде създаден горски инспекторат. Т.е. инспекторите там да спират камионите с дърва и само да ги контролираме за документи, без да можем да променяме политиката в сектора и да спираме схемите, които водят до кражбите и незаконната сеч, възмути се пред Mediapool Александър Дунчев.

В коалиционното споразумение липсва изричен текст за вадене на 6-те горски предприятия от Министерство на земеделието, показа проверка на Mediapool.

Промени ще затегнат контрола

“След като Агенцията по горите бъде извадена от агроведомството, то тя трябва в спешен порядък да създаде механизъм за икономически контрол на горските предприятия”, посочи още Дунчев, изяснявайки бъдещата промяна в контрола.

В коалиционното споразумение е заложен и изричен текст и за бъдещо преструктуриране на горските предприятия. Депутатите от “Продължаваме промяната” ще се борят предприятията да бъдат определени като “публично-правни институции”, каквито например са горските структури в Германия. Причината за това е, че освен бизнес, те осъществяват и социални функции, – например служителите на горските предприятия участват в гасенето на пожари, дори и в гори, които не са държавни. Именно при обсъждането на бъдещето преструктуриране на горските предприятия ще се постави и въпросът за евентуалното им изваждане от министерство на земеделието, научи още Mediapool. Задаващата се дискусия по този бъдещ казус със сигурност ще е доста по-разгорещена, имайки предвид сегашната “буря” по отношение на ваденето на агенцията.

А ловните концесии?

Агенцията по горите, дори и преминала под шапката на Министерски съвет, няма да има почти никакви правомощия по отношение на контрола над ловните концесии, показа още проверката на Mediapool. Експертите ѝ ще могат да констатират дали частните бизнесмени не спазват договорите си, ще могат да налагат глоби, но реално развалянето на договорите ще зависи от съответното държавно горско предприятие и волята на съответния министър на земеделието. Това допълнително, според депутати от “Продължаваме промяната”, изостря въпроса за по-нататъшното вадене и на държавните горски фирми от Министерство на земеделието и гарантиране на по-голяма прозрачност над ловните полета чрез директно наблюдение от МС.

През миналата година екоорганизацията “Зелени закони” изнесе данни, че 170 фирми държат 7 млн. дка гори под формата на ловни концесии.

“За последните 20 г. около 7 млн. дка земи и гори, възлизащи на 6.4% от държавата, са предадени чрез ловни концесии в ръцете на около 170 фирми, сред които тези на братя Ангелови, Валентин Златев, Цоло Вутов, Цоцоркови, Румен Гайтански, Емил Димитров, Фуат Гювен, Тодор Батков,  Тихомир Трендафилов, Гриша Ганчев, Христо Ковачки, Гео Дундаров и други”, твърди анализът на екосдружението.

Един от най-шумните случаи бе скандалът със споменатия Румен Гайтански – Вълка, който изгради на брега на язовир Искър, в едноименното ловно стопанство, цял триетажен хотел. Главния архитект на София Здравко Здравков издаде заповед за събарянето му от, но тя падна в съда, защото Югозападното горско предприятие и фирмата на Гайтански дружно твърдяха, че са ремонтирали стара работилница.

Проверка в ловно стопанство “Искър”, YouTube

Независимо от това, именно въз основа на тези съмнения за нарушения в договора, депутати от “Демократична България” поставиха въпроса защо агроминистърът не поиска прекратяването на ловната концесия. Служебният министър Христо Бозуков изтъкна пред Mediapool, че това може да го направи само Югозападното държавно предприятие , но то не предприе такива действия. А и как да се очаква да предприеме, като именно тази фирма заедно с дружеството на Румен Гайтански поддържат упорито твърдението, че са ремонтирали работилница.

Съвсем не на последно място, горещият въпрос кой държи управлението и контрола над горския сектор, се оказва ключов и в предизборното време. Само седмици преди последните избори, съвпаднали с настъпването на зимния сезон, имаше порой от сигнали, че доставката на дърва за огрев гарантира гласове за съответните партии. Сигналите бяха потвърдени от служебния министър на земеделието, МВР и от разработка на Mediapool.

Тепърва предстои да се види кой, как и колко дълго ще тупка топката за ваденето на горите от Министерство на земеделието и какви реални промени ще настъпят в политиката по отношение на този сектор.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар