Сблъсъци в Черна гора заради интронизация на наместник на Сръбската църква

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Стотици демонстранти в Черна гора влязоха в сблъсък с полицията при протест срещу наместника на новия сръбски патриарх в страната. Блокирани са редица пътища, на които са издигнати барикади.

Черногорската полиция разпръсна тази сутрин хиляди демонстранти, събрали се в историческия град Цетине, за да попречат на насрочената за днес церемония по ръкополагане на новия предстоятел на Сръбската православна църква в Черна гора, митрополит Йоаникий, съобщи Франс прес. Агенцията се позовава на обществената телевизия на Черна гора.

Специалните сили използваха сълзотворен газ срещу множеството на централния площад на града, само на стотина метра от манастира, в който ще се състои церемонията. Демонстрантите протестират срещу провеждането й в манастира в Цетине, смятан за символ на черногорската държава. Въпросът породи в последните дни голямо напрежение в Черна гора, където в края на миналата година на власт дойде правителство, смятано за близко до Сръбската православна църква със седалище в Белград.

След като Черна гора се отдели от Сърбия привържениците на черногорска идентичност се обявяват за признаване на самостоятелна черногорска църква, отделна от сръбската. Сръбската православна църква действа в Черна гора паралелно с непризнатата канонично Черногорска православна църква.

Протестиращите снощи блокираха всички подходи към Цетине с камъни, автомобилни гуми и контейнери за да попречат на сръбския патриарх Порфирий и митрополит Йоаникий да влязат в Цетине. Блокиран бе и пътят Цетине – Подгорица. Протестиращите заплашиха да подпалят автомобилните гуми, поставени на барикадите, ако полицията се опита да ги премахне.

Пътят за Будва също беше блокиран снощи, за да не бъдат допуснати желаещите да присъстват на литургия пред катедралния храм “Възкресение Христово” в Подгорица. На нея все пак присъстваха черногорският премиер, министри, епископи, духовници и около 10 000 вярващи.

Снимка: AP/БТА

По-рано черногорските медии се позоваха на неофициална информация, че премиерът и вицепремиерът на Черна гора ще помолят патриарх Порфирий и митрополит Йоаникий церемонията по интронизацията да се премести от Цетине в Подгорица поради опасността от инциденти.

 

Снимка: AP/БТА

Митрополит Йоаникий и сръбският патриарх Порфирий опровергаха информацията и заявиха, че интронизацията все пак ще се състои в Цетинския манастир, въпреки протестите.

“Днес сутринта, с Божията помощ и молитва за мир, всички архиепископи заминават за Цетине, за да интронизират епископ Йоаникий за Черноморски и Приморски митрополит”, каза патриарх Порфирий, цитиран от сръбската национална радиотелевизионна корпорация РТС.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар