Сблъсъци между протестиращи и полиция във Венеция заради туристическата такса

Сблъсъци между протестиращи и полиция във Венеция заради туристическата такса

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

До сблъсъци с полицията се стигна днес във Венеция, след като протестиращи се обявиха срещу въвеждането на туристическа такса за достъп до италианския град, предаде Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

Ако посещавате Венеция: От 27 април вече дължите такса от 5 евро

Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция. Други носеха плакати с надписи “Венеция не се продава, а се защитава” и “Не на таксата, Да на домовете и услугите за всички”.

Венеция стана първият град в света, който въвежда такса за туристите, които го посещават, посочва Си Ен Би Си. От днес те заплащат такса в размер на 5 евро. Тя се плаща за посещение на града между 08:30 и 16:00 часа. Таксата не се отнася за жителите на областта Венето, за хора които работят, учат или са родени във Венеция, както и за туристи, резервирали нощувки в града. Децата под 14 години също не заплащат туристическата такса.

Туристите с резервации за нощувки във Венеция ще трябва да представят чрез смартфоните си специален QR код на служителите, които събират входните такси. За тези, които не притежават смартфони, са обособени специални щандове с представители на общинските власти, пред които могат да докажат, че имат право на безплатен достъп до града, посочва Ройтерс.

Туристите, които дължат таксата от 5 евро и не я платят, може да бъдат глобени с между 50 и 300 евро.

Първоначално таксата ще бъде събирана пробно до 5 май, а след това – през почти всички уикенди до средата на юли. До края на годината ще бъде взето решение дали новата мярка ще стане постоянна.

Пробната инициатива е опит да бъдат обезкуражени туристите, посещаващи града само за един ден, в най-натовареното време.

Историческият център на Венеция с известния площад “Сан Марко”, моста Риалто и многобройните канали вече има по-малко от 50 000 постоянни жители, а в разгара на сезона понякога туристите са над два пъти повече дневно.

Според оценки миналата година градът е бил посетен от около 15 милиона души.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар