Йордан Пенчев

СБОГОМ! 23-годишният Данчо не дочака ново сърце

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Водещият на предаването „120 минути“ Светослав Иванов съобщи тъжна новина в страницата си във фейсбук. Неговият гост от преди месец – Йордан Пенчев, който разчуства цяла България с жаждата си за живот, е починал на 23 години.

„Преди месец, едно 23-годишно момче помоли своята майка да му обещае, че ако той си отиде от този свят, тя ще продължи да живее спокойно и щастливо. Днес Данчо отлетя, а майка му София ще продължи да се бори. Защото нейният призив е болезнен и истински:

„Мили лекари, намерете сили и човещина да говорите с близките на хората, за които вече е късно да им се помогне. Обяснете им по чисто човешки начин, че ако се съгласят да дарят орган на свой близък, те ще направят чудо. Ще върнат живота, надеждата и мечтите на много деца като моето и на много майки като мен“.

София Пенчева, нашите съболезнования. Данчо вече ни гледа от небето. И ще ти вдъхва сили“, написа Светослав Иванов.

 

23-годишният Йордан Пенчев, който живееше с изкуствено сърце близо две години и чакаше с надежда да бъде трансплантиран, издъхна в реанимацията на столичната болница „Света Екатерина“.

Преди три дни младият мъж бе подложен на изключително сложна интервенция – поставяне на второ изкуствено сърце – този път в дясната сърдечна камера. Такава операция се прави за първи път у нас.

Въпреки че Данчо издържа многочасовата операция, състоянието му бе крайно тежко и днес той е изгубил битката за живот.

Йордан е първият българин, на когото бе поставено американско изкуствено сърце. Операцията бе успешна, но през пролетта на тази година той се разболява от Covid-19.

Развива пневмония и сърцето му окончателно се уврежда. През август състоянието му толкова се влошава, че той е приет отново в „Света Екатерина“.

„Отиде си един приятел, един млад човек, който много искаше да живее. Там където отива няма проблеми с трансплантациите. Посвети последната година от живота си в кауза за увеличаването на трансплантациите у нас. Напомням на тези, от които зависят трансплантациите, че тази година имаме само едно трансплантирано сърце, а годината свършва“, написа председателят на Алианса на сърдечно трансплантираните Евгений Георгиев, който също тъгува за загубата на Данчо.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар