Свалиха Росен Желязков от председателския пост, ГЕРБ предупреди ПП-ДБ за последици

Свалиха Росен Желязков от председателския пост, ГЕРБ предупреди ПП-ДБ за последици

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След повече от два часа дебати, в които мощно нахлу предизборната тематика, Росен Желязков беше свален от председателския пост в Народното събрание със 129 гласа “за” и 103 депутати, гласували против. Освобождаването му предсрочно беше подкрепено от ПП-ДБ, “Възраждане”, БСП и ИТН. Зад Желязков застанаха от ГЕРБ и ДПС.

Заместничката на Желязков от ГЕРБ, зам.-председателката на НС Росица Кирова, не удържа емоциите и след неговото изказване, в което той благодари на всички, се разплака. Това наложи няколко секунди да отминат, докато овладее гласа си и подложи отстраняването му на гласуване.

Парламентът проведе дебатите и гласуването по искане на 80 народни представители от ПП-ДБ и БСП.

Освобождаването му поискаха и от “Възраждане” също вчера. Искането за освобождаването на председателя на парламента ще се гласува само ден преди парламентът да се разпусне в предизборна ваканция за вота “2 в1”.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС напуснаха пленарната зала в знак на протест в мига,  в който започна дискусията по отстраняването на парламентарния председател. 

От името на вносителите Мирослав Иванов от ПП-ДБ изтъкна мотивите за искането Желязков да бъде свален от поста.

Като аргументи бяха изведени случаи на нарушаване на парламентарния правилник, сред които внасянето на извънредна точка за освобождаването на управителя на НЗОК, въпреки че се е отказал от подадената оставка, както и нежеланието на Желязков само преди ден парламентът да почете с минута мълчание жертвите на арменския геноцид.

“Конкретните мотиви към предложението за решение са: нарушение при процедурата по предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса – Станимир Михайлов; системна злоупотреба с правото по чл. 48, ал. 5 от ПОДНС; нарушения при провеждане на парламентарния контрол по чл. 105 от ПОДНС”, заяви бившият председател на НС.

Тома Биков заяви, че в ГЕРБ приемат това “като взривяване на възможността за диалог в краткосрочен и средносрочен план”. Предупреждението му за негативни последици беше отправено към ПП-ДБ.

Биков намери за несериозни изредените мотиви и обобщи позицията на ГЕРБ, като посочи, че те няма да участват в дебата.

“Очаквах да чуя по-тежки мотиви за това искане, защото това е политически акт, а не да чуя лексикон от дати”, визира той изреждането на дните, в които Желязков е нарушавал парламентарния правилник.


Снимка: БТА

“Мотивите нямат нищо общо с истинските мотиви за искането на тази оставка. Росен Желязков е избран и с вашите гласове, на колегите от ПП-ДБ”, каза Биков. Той констатира, че ПП-ДБ не желаят да разговарят “с последната партия, която все още разговаря с тях”. 

Според него ПП-ДБ не осъзнават в каква ситуация се намират и, че тя изисква да не правят резки движения, защото всяко рязко движение ще ги “наранява” повече. Биков посочи, че може би мотивацията им е да вкарат още една тема “в оборот” в медийното пространство или тактически заход по отношение на предизборната кампания.

“Резултатът от днешния дебат няма да бъде добър. Това е причината нашата ПГ да не участва в този дебат. Ние в безсмислени упражнения не участваме”, каза Биков и напомни резултата от провалената сглобка. Препоръча на ПП-ДБ да се учат поне от емпиричния опит, защото настъпвали вече неколкократно мотиката. “Можехте поне да се самообразовате в политическата игра. Пожелавам ви успех и се надявам резултатите от това, което правите, да не ви учудват чак толкова много, както винаги се правите на учудени и изненадани”, каза той на ПП-ДБ.


Снимка: БТА

Кирил Петков продължи мисълта на Биков за сериозните последствия, но ги свърза с неосъществените реформи заради разтурването на некоалицията. “Голямата цена ще я плати българският народ от липсата им, каза той. Никой в държавата няма абсолютна власт и ако са си го е помислили, е в грешка”, констатира Петков. И предупреди, че последствията ще се видят след по-малко от 40 дни.

От името на ИТН Станислав Балабанов обяви, че партията му ще подкрепи отстраняването на Желязков, защото е опозиция. Той обвини ПП-ДБ в лицемерие, след като избрали за ротационен председател Росен Желязков, а сега искат да го свалят.

“Ще гласуваме правилно, по съвест, осъзнато и отговорно. Ние ще гласуваме за оставката на Желязков, защото ние сме опозиция, а не вие. Този парламент започва като фарс и завършва като фарс. Нашата ПГ ще напусне залата и ще се върнем за гласуването”, каза депутатът от ИТН.

От ДПС апелираха за прекратяване на срамните дебати, за да се спаси достойнството на НС и на председателя му.

“Росен Желязков е един от най-достойните председатели на българския парламент в най-новата ни история. Ерудиран, човек, който търпя всички неща, които си позволявахме тук да говорим помежду си и по негов адрес. Нека спестим това този път, защото Росен не го заслужава и всички български граждани ще ни гледат. Да спестим това на българския народ и на г-н Желязков”, призова Йордан Цонев. Преди него пък Атанас Атанасов, въпреки че е от групата, която иска свалянето на Желязков, призна пред залата, че е бил много впечатлен от ерудираността на председателя, който говорил на родния език на папата – испански, по време на посещението им във Ватикана. 

От името на “Възраждане” лидерът на партията Костадин Костадинов посочи, че мотивът за оставката на един председател на НС са системни нарушения на правилника. Той изтъкна, че сред “греховете” на Желязков най-важният бил недопускането на вота на недоверие към служебния кабинет като конституционно недопустим, а не казусът с управителя на НЗОК, който е аргумент на ПП-ДБ. “Вчера от ПП-ДБ отказаха да се подпишат нашето искане”, разкри Костадинов, като добави, че след това изненадващо намерили подкрепата на БСП с един аргумент – “взехте ни управителя на НЗОК, няма как да разпределяме парите за здравеопазване”.

“Всичко останало е камуфлаж”, обобщи той и също като ИТН уличи ПП-ДБ и БСП в лицемерие, след като сутринта подкрепили провала на кворума в помощ на ГЕРБ и ДПС. “Това е грозен семеен скандал, ГЕРБ и ПП-ДБ тайничко управляват заедно”, отбеляза той. И настоя да бъде сложен край на това лицемерие и “на тази огромна лъжа”.

Искрен Митев репликира, че оставката се иска за показно – че никой няма еднолична власт.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар