Сверяват „Часовника на Страшния съд“: Колко време остава до човешкото самоунищожение?

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Часовникът на Страшния съд“ ще бъде пренастроен днес. Световноизвестни учени ще обявят дали през изминалата година човечеството се е доближило още повече да апокалипсиса.

На 24 януари в 10:00 ч. сутринта (1500 GMT) ще обявят дали ще се промени времето на символичния часовник, сочи бюлетинът на атомните специалисти.Организацията описва часовника като „метафора за това колко близо е човечеството до самоунищожение“. Решението за пренастройване на стрелките на часовника се взема ежегодно от Съвета за наука и сигурност на бюлетина и неговия съвет на спонсорите, в който влизат 11 нобелови лауреати.


В момента часовникът показва 100 секунди до полунощ. При настройката днес ще бъдат взети фактори – като войната в Украйна, биологичните заплахи, разпространението на ядрени оръжия, промените в климата, дезинформацията и разрушителните технологии.

„Часовникът на Страшния съд“ е създаден през 1947 година от Алберт Айнщайн, Дж. Робърт Опенхаймер и други учени, работили по проекта „Манхатън“, в рамките на който са създадени първите ядрени оръжия. Той символизира глобалната уязвимост към катастрофа по това време. По онова време той е показвал 7 минути до полунощ. Най-благоприятна е била 1991 година – след края на Студената война. Тогава стрелките били върнати назад – до 12 часа без 17 минути. 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар