Светият синод: Дионисий е със забрана за богослужение, тече наказателна процедура

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Светият синод отговори на писмото на ГЕРБ за отец Дионисий, който неколкократно протестира пред къщата на премиера Бойко Борисов в Банкя. Оттам заявиха, че скандалният архимандрит не е и не може да бъде изразител на становища на БЦП. 

От 2017 г. по решение на Светия синод на БПЦ-БП, с протокол номер 5 от 17 февруари 2017 г., в пълен състав, на архимандрит Дионисий /Мишев/ е наложена забрана за извършване на богослужение /запрещение за свещенослужение – “аргос”/ и е започната църковно-наказателна съдебна процедура за извършени от него тежки църковно-канонични провинения /включително кощунствено отношение към Светото причастие, оскърбяване и хули срещу архиереи на БПЦ, завеждане на съдебни дела срещу Българския патриарх и срещу български архиерей, системно непослушание към свещената йерархия на Църквата. Това се казва в отговор на Светия синод на БПЦ-БП във връзка с постъпило писмо от партия ГЕРБ, от 29 март т.г., относно публични прояви на архимандрит Дионисий /Мишев/, информират от Българската патриаршия.


Дионисий: Премиерът и министрите да не бъдат пускани в храм

“Въпреки наложеното му наказание, архимандрит Дионисий /Мишев/ продължава от 2017 г. до днес със своите клеветнически твърдения да проявява публично грубо и непочтително отношение към Българския патриарх и към Светия синод, да хули в своите политически “проповеди” и медийни изяви българските архиереи и да служи по този начин за съблaзън на народа Божи. На няколко пъти Светият синод публикува в своя официален сайт съобщения, чрез които се разграничава от политическите позиции на въпросния клирик. Така в съобщение на Светия синод от 16 февруари 2021 г. се казва следното:

“Архимандрит Дионисий /Мишев/ не е и не може да бъде изразител на становища на Българския патриарх и Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия. Всички изказвания, действия и призиви на архимандрит Дионисий /Мишев/ да се считат за негово частно мнение, което по никакъв начин не изразява позицията на Българската православна църква”, заявяват от Светия синод на БПЦ. И са категорични, че “във всичките си обществени прояви архимандрит Дионисий /Димитър Бойков Мишев/, като всеки български гражданин, е длъжен да спазва законите на страната и за всяко свое нарушение следва да бъде санкциониран съгласно предвидения в закона ред”.

Със съжаление трябва да отбележим, че поведението на въпросния клирик е в пълно противоречие с високото звание на православния свещенослужител, който “не бива да влиза в крамоли, но да бъде към всички кротък, поучлив и търпелив” (2 Тим. 2:24), т.е. трябва да бъде пример на любов и миротворство. Това важи в още по-голяма степен за монашеството, което е преди всичко чин на покаяние и послушание, които той доброволно и съзнателно е приел като свой житейски избор и обет пред Бога и Светата църква.

“В дните на Светата и Велика Четиридесетница – време на пост, покаяние, духовен подвиг и молитвено самовглъбяване, призоваваме православните християни да не се поддават на съблазнителното поведение на подсъдния клирик, а да се молят на Всемилостивия Бог за неговото вразумление, изправление и спасение”, призовават от БПЦ.

В отговор на писмото на партия ГЕРБ, “Светият синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия заявява следното: Светата Църква, ръководейки се от повелята на Самия Господ Иисус Христос: “отдайте, прочее, кесаревото кесарю, а Божието Богу” (Мат. 22:21), винаги се е отнасяла към Българската държава с подобаващото уважение, като е съдействала според силите си за укрепване на нейния институционален авторитет, за защита на нашата културна и национална идентичност в условията на глобализация и на различни опити за разбиване на православните ни ценности и вяра”.

От БПЦ казват, че на всяка Света литургия Църквата ни се моли за управляващите, за христоименитото наше войнство, за целия благочестив и христолюбив наш народ. Църквата винаги се моли “да бъдат всички едно” (Йоан. 17:21).

“Всички ние като пастири разбираме добре, че разделенията в обществото, неговото “партизиране” /разделянето му на противоборстващи помежду си части/, няма да донесе добри плодове, а само нещастие, още по-голямо отслабване и обезверяване. Църквата като Богочовешки организъм, чиято Глава е Сам Господ Иисус Христос, не може и по никакъв начин не бива да заема партийно-политически позиции. Българската православна църква е духовна майка на целия народ, майка, която страда за целия народ, за цялото ни общество и за всеки негов член поотделно, за нашите сънародници в България, както и за тези, които се намират извън нейните предели. Защото “кога страда един член, страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове” (1 Кор. 12:26), заявяват от БПЦ.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар