Световната банка прогнозира: Цените ще останат високи до края на 2024 г. – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Според доклад с перспективите за стоките за широко потребление на Световната банка, конфликтът между Русия и Украйна е нанесъл огромен удар върху пазара и е променил механизмите за световна търговия, производство и потребление, затова цените ще останат високи до края на 2024 г., предаде BG ON AIR.

В доклада се посочва, че цената на енергията през тази година ще се увеличи с 50,5%, като натискът ще намалее постепенно през 2023 г. и 2024 г. От Световната банка предупреждават, че средната цена на фючърсите на суровия петрол през тази година ще достигне 100 щатски долара за барел, което е в най-високото ниво от 2013 г. насам, с повишение от 42% в сравнение с миналата година. Цените на земеделските продукти и металите през тази година ще се повишават с 19,2%, сред които на пшеницата – с 42,7%, а на полезните изкопаеми – с 15,8%, съобщи радио „Китай“.Според доклада цените на стоките за широко потребление ще се задържат по-високи от средното ниво за последните 5 години.


Ако конфликтът между Русия и Украйна продължи или бъдат наложени повече санкции на Русия, повишението на цените ще бъде по-значително.

 

Източник: inews.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар