Световната космическа общност се събира в Париж

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Международният конгрес по астронавтика (IAC) се събира за 73-и път в Париж, този път – без участието на Русия, съобщава АФП, цитирана от БТА.

От неделя 19 септември до четвъртък 22 септември повече от 6500 високопоставени представители на космическите агенции, астронавти, учени, инженери, студенти се събират в Париж, съобщава френския Национален център за космически изследвания (CNES).Предишният конгрес се проведе в Дубай. Предвидено е премиерът на Франция Елизабет Борн да се изкаже на откриването.


Заради войната в Украйна този път няма нито един официален представител на Русия и руската космическа агенция „Роскосмос“. Русия не е пожелала да участва този път, така че не е получила отказ, уточни Лионел Сюше, генерален директор на френската космическа агенция CNES. Няколко десетки руски участници все пак са получили индивидуални визи за участие в научните срещи.

Астронавтите Тома Песке, Клоди Еньоре и Жан-Лу Кретиен, който преди 40 години става първият френски астронавт, ще участват в деня на отворените врати в сряда.

През 1951 г. във Франция се провежда първият конгрес по астронавтика. Днес той наброява 433 членове от 72 държави. Това е най-престижният научен форум за космически изследвания в света. Основната му цел е обмяна на научна информация, подготовка на бъдещи мисии и сътрудничество.

Сега 73-ото издание на конгреса ще бъде проведено с рекорден брой участници – повече от 7000.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар