Световните доставки на смартфони през 2022 г. ще се понижат, в Централна и Източна Европа най-сериозно

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

3.5% спад, вместо 1.6% ръст – това предвиждат ревизираните прогнози на IDC за световния пазар на смартфони през 2022 г. Според анализаторите доставките на смартфони тази година ще се понижат до 1.31 милиарда бройки, след като се наблюдаваше тенденция на понижаване и през последните три тримесечия. 

Като основна причина се посочват различни проблеми и се очаква да бъдат засегнати както по-малки, така и по-големи производители. Споменава се новата вълна от COVID-19 в Китай, но не и агресията на Русия в Украйна, въпреки че тъкмо тя изглежда ще доведе до най-сериозния спад в търсенето. Защото според IDC регионът, в който попадаме ние и военните действие – Централна и Източна Европа, ще отчете най-сериозен спад в доставките на смартфони през 2022 г. от целия свят – цели 22% надолу. За сравнение в Китай спадът ще бъде 11.5 на сто.IDC Global Smartphone Shipments Expected to Decline 3.5 in 2022 Amidst Global Uncertainty and Weaker Demand According to IDC - 2022 Jun -F-1


Кризата ще засегне всички производители, казват анализаторите, включително лидерите Samsung и Apple. Само че Apple изглежда е най-малко засегнатата компания, тъй като има по-голям контрол върху веригата си от доставки и защото по-голямата част от клиентите им са по-платежоспособни и по-слабо повлияни от макроикономически проблеми като инфлация.

IDC очаква към края на годината ситуацията да се облекчи и пазарът на смартфони да се възстанови през 2023 г., отчитайки 5% ръст. 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар