“Светът вече няма да е такъв, какъвто го познаваме”: изявление от Рим след американския търговски удар по Китай

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: iStock by Getty Images

“Светът вече няма да е такъв, какъвто го познаваме”: изявление от Рим след американския търговски удар по Китай

Търговската война е в ход, Европа трябва да определи собствената си роля в този сценарий, каза италианският министър на икономиката, чиято страна е ротационен председател на Г-7. Министрите от групата се събират идната седмица

Страните от Г-7 ще обсъждат на срещата си в Италия идната седмица риска от фрагментация на глобалната търговия, след като САЩ наложиха “много тежки” мита на Китай. Това заяви министърът на икономиката Джанкарло Джорджети, цитиран от Ройтерс и БТА.

Джорджети бе интервюиран днес на конференция в Милано, организирана от италианския вестник “Верита”.

Финансовите министри от Г-7 се събират на 24 май в северноиталианския град Стреза, а Италия е ротационен председател на Г-7.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви по-рано днес, че неговата администрация ще увеличи рязко митническите тарифи върху китайския внос, свързан с редица сектори на икономиката, които са със стратегическо значение за националната сигурност на страната.

“Ще разсъждаваме върху фрагментирането на глобалната търговия, след като американското правителство наложи много тежки мерки срещу Китай”, заяви Джорджети.

“Светът вече няма да е такъв, какъвто го познаваме”, каза той, добавяйки, че “търговската война е в ход, което отразява геополитическото напрежение” и Европа все още трябва да определи собствената си роля в развитието на този сценарий.

Друга тема в дневния ред на Г-7 ще бъде и как да се използват замразените руски активи, (приходите от) които ще бъдат конфискувани след инвазията на Москва в Украйна, каза Джорджети.

Американските предложения да се използват активите за пряко финансиране на войната в Украйна ще имат “сериозни законови приложения”, за което са необходими уточнения, каза Джорджети, който ще е домакин на заседанието.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар