Светът е изправен пред катастрофа, предизвикана от глад

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас предупреди за „човешка катастрофа“ заради глада, която той свърза с инвазията на Русия в Украйна. Повишаващите се цени на храните тласкат милиони към бедност и „по-малко хранене“, каза той на форум на високо ниво във вторник.

Във връзка с това Малпас призова за отпускане на храни от световните запаси, за да се облекчи проблемът с хранителната несигурност и задаваща се хранителна криза като следствие от руската инвазия в Украйна.Малпас приветства решението на Индия да освободи храни от запасите си и посочи, че подобни стъпки от страна на развитите икономики ще спомогнат за запълването на отворилите се празнини.


Според президента на Световната банка сегашната криза с храните ще продължи още месеци и вероятно ще се прехвърли и в следващата година.

Войната на Русия в Украйна е виновна за изострянето на „вече ужасната“ световна продоволствена несигурност, като сътресенията в цените и доставките допринасят за глобалния инфлационен натиск, каза на свой ред министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън.

Дори преди войната над 800 милиона души – или 10% от световното население – са страдали от хронична продоволствена несигурност, каза Йелън, а оценките показват, че само по-високите цени на храните могат да тласнат поне още 10 милиона души към бедност.

Йелън отбеляза, че страните трябва да избягват забраните за износ, които биха могли допълнително да повишат цените, като същевременно засилят подкрепата за уязвимите групи от населението и дребните фермери, послание, подчертано от германския финансов министър Кристиан Линднер, предаде Ройтерс.

„Искам да бъда ясна: действията на Русия са отговорни за това“, каза Йелън, добавяйки, че Съединените щати работят в спешен порядък с партньори и съюзници, за „да помогнат за смекчаване на последиците от безразсъдната война на Русия върху най-уязвимите в света“.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар