Светът няма надеждна защита срещу опасностите от изкуствения интелект – Технологии

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В момента светът няма “надеждна” защита срещу опасностите от изкуствения интелект (ИИ), предупреди в интервю за вестник “Таймс” един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите системите на изкуствения интелект “разбират малко за това как работят техните системи” и научните познания са “много ограничени”. Те са критични към компаниите за изкуствен интелект, защото не успяват да осигурят достатъчен достъп на инспекторите по безопасност.

Първият международен научен доклад за усъвършенствана безопасност на ИИ беше поръчан от Великобритания на срещата на върха в Блечли парк през ноември. Подкрепен от Обединените нации и Европейския съюз, панелът прегледа цялата актуална научна литература, за да даде ясна актуална оценка за състоянието на изкуствения интелект. Това идва преди втората среща на върха за безопасността на ИИ в Южна Корея следващата седмица.

В категоричното заключение на доклада се казва: “Нито един известен метод не предоставя надеждни гаранции или гаранции срещу щети, свързани с ИИ с общо предназначение”. Йошуа Бенгио, един от “кръстниците на ИИ”, който председателства панела, каза, че е “загрижен” от заключенията и липсата на разбиране за технологията. В интервю за “Таймс” той каза следното: “Мисля, че има мъгла по пътя. Виждаме и красиви неща, които блестят в далечината. Така че може би основното послание на този доклад е, че трябва да инвестираме достатъчно, за да разберем какво се крие зад мъглата. За да се опитаме да извлечем ползите от лъскавите предмети, които се спотайват там”.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар