Свидетел пред разследващата комисия: Щурмът на Капитолия беше като средновековна битка

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Щурмът на Капитолия на 6 януари напомняше средновековна битка, каза днес полицай, свидетелстващ пред разследващата нападението комисия в Конгреса на САЩ. Той призна, че тогава си помислил, че идва моментът, в който ще умре, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

„Моите колеги полицаи и аз получихме юмручни удари, бяхме ритани, блъскани, пръскани с лютив спрей и дори заслепявани с лазери“, каза сержант Акуилино Гонел, един от четиримата полицаи, призовани да свидетелстват.

„Това, на което станахме свидетели в този ден, напомняше средновековна битка. Борихме се рамо до рамо, за всеки инч, да защитим Капитолия от нахлуването на разгневената тълпа, целящо да унищожи нашия демократичен процес.“ допълни той.

„Физическото насилие, което преживяхме бе ужасяващо и разрушително“, допълни полицейският служител, цитиран от Ройтерс.

Гонел едва сдържаше сълзите си, спомняйки си как семейството му е наблюдавало щурма по телевизията и си е мислело, че може да му се случи най-лошото.

Деветчленната разследваща комисия бе създадена, след като републиканците в Сената блокираха създаването на независима комисия за разследване на атаките. Председателката на Камарата на представителите, демократката Нанси Пелоси, назначи членовете на комисията. Неин председател е демократът Бени Томпсън.

Във встъпителната си реч Томпсън обеща, че работата на комисията ще се „ръководи единствено от фактите“, и че в нея няма да имат място политиката и партийните пристрастия. Той показа също видеозапис на щурма, наричайки го „смразяващ“.

Повечето републиканци в камарата на представителите се противопоставиха на създаването на комисията, наричайки я политически мотивирана. Лиз Чейни, която е една от двамата републиканци в комисията и изявена критичка на Тръмп, защити необходимостта от работата на комисията и призова за подробно разследване.

„Трябва да узнаем какво се е случило тук в Капитолия. Трябва също да узнаем какво се е случвало всяка минута през онзи ден в Белия дом – всяко телефонно обаждане, всеки разговор, всяка среща преди, по време и след щурма“, каза Чейни и добави:

„Ако от виновниците не се потърси отговорност и ако Конгресът не действа отговорно, това ще продължи да разяжда като тумор конституционния ни строй“.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар