Свързан с далаверата „Хемус“ проговори

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Софийската районна прокуратура повдигна обвинение на директора на ГДБОП Калин Стоянов. Той е обвинен в опит да склони прокурор да наруши служебните си задължения по разследването за източване на пари от строежа на автомагистрала „Хемус”.

Според обвинението Стоянов на висок тон се е опитал да склони прокурор да се съгласи с исканията на адвоката на обвиняемия Борислав Колев. А именно – да не се обжалва предишната му мярка за неотклонение „домашен арест“ и да му се разреши да пътува извън България. За такъв натиск прокуратурата заговори още преди повече от седмица. Сега директорът на антимафиотите от ГДБОП е с мярка за неотклонение „подписка“.

Екип на Нова проследи ака наречените „кухи фирми”, през които се твърди, че са минавали парите. Пред камерата на телевизията ексклузивно говори човек, свързан с една от тези фирми.

Преди няколко седмици в дома на Камен и жена му Нина Тодоринова пристига ГДБОП, за да ги отведат на разпит. Каква е причината – не им казват, но загатват. „Казаха ни: „За фирма „Виндор Монтана“. Аз казах: „Сигурно за нещо Боби може би да… и те казаха, че ще разбера във Враца”, разказва Камен Иванов.

С единствения обвиняем в разследването за „Хемус” –  Борислав Колев, Камен се познава от около 7-8 години. И тогава и сега Камен се занимава със строителство на частно. Колев пък му се представил като данъчен, но и му казал, че може да му намира работа в сферата на строителството.

„Един вид им е бил като шеф по пътищата. Работил съм с него в Козлодуй за Околовръстния. Даже ни караха от тук. Плащал е всеки ден. Интересуваше ме да работя и да мога да си прехранвам семейството”, добавя Иванов.

Преди две години Борислав отново потърсил Камен. Този път с ново предложение. А именно – да прехвърлят фирма на името на жена му.

„Тя не е направена от нас. Тя е на някой си, но фирмата  е чиста. Така ми обясни. Нищо не сме давали като капитал. С това се е разправял Боби. Понеже така говорихме с него, че като прехвърлим фирмата, жена ми трябва да ходи и да подписва договорите и аз му казах, че няма как да стане. Жена ми да не е бизнесменка”, казва още Иванов.

Тогава Борислав намерил решение – жената на Камен да подпише пълномощно на друг човек, за да се разпорежда от името на фирма „Виндор Монтана”.

„За да може този човек да подписва договорите. Не го познавам. Не сме го виждали. Даже като отидохме в Монтана на гарата и се чудихме кой е този човек. Повече никога не го видяхме. Четем в интернет, че бил изтеглил 18-19 млн.”, обяснява Камен Иванов.

„Не сме откривали банкови сметки. Никога не сме ходили в банка”, добавя той.

До идването на ГДБОП в дома им, Камен твърди, че не подозирал нищо, защото при прехвърлянето Борислав му обещал, че ще му намери работа по строителството на „Хемус”. А Камен щял да може да води и свои работници, от които да печели. И това се случило.

„Бях пратил мои приятели и получавах комисионна. За участъка Мездра – Ребърково . Мислех, че тези пари са за тази магистрала. Надницата беше 55 лв., на момчетата им казах – 50 за вас 5 за мен”, разказва Иванов.

Парите на работниците и печалбата на Камен се плащали от Борислав, твърди той.  А относно милионите – и до днес мъжът на собственичката на фирма, през която се твърди, че са минали милиони, не може да си обясни как обвиняемият е попаднал в схемата.

„А и съм сигурен за Боби, едва ли са при него тези пари. Той според мен е честен човек. Боби е подложка на някой си. Не на някои си”, добавя той.

На въпрос дали е чувал от него той да дружи или да контактува с по-високопоставени хора  властта, отговаря: „Не, не съм се интересувал, само за работа говорихме”.

Сега Камен твърди, че се притеснява, защото, казва той – бил без вина виновен. И то за милиони.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар