Свързаха екзоскелет към невронен интерфейс

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Учени успяха да свържат роботизиран екзоскелет към невронен интерфейс. Това позволи на пациент, загубил крак и подбедрица, да управлява системата със силата на мисълта.

Изследователите са комбинирали роботизирана протеза със сензори, които улавят сигнали, изпратени от човешкия мозък, става ясно от публикация във IEEE Spectrum. По този начин системата осигурява много по-широк обхват на движение и повече контрол, отколкото обикновено е възможно с екзоскелетите.

В експеримента е участвал 57-годишен доброволец, загубил левия си крак. Той преминал пет тренировки с физиотерапевти, всяка с продължителност около два часа в продължение на две седмици и половина. Физиотерапевтът е научил пациента да работи с новата протеза, която е получавала биоелектрични сигнали от два остатъчни мускула на прасеца, отговорни за контролирането на движението на глезенната става.

След тренировка мъжът, с помощта на новата протеза, успял да седне и да се изправи сам, а също така приклекнал, за да вземе предмет от пода. По време на експеримента той проявил много по-голяма подвижност и контрол от всеки друг, който носи обикновен екзоскелет.

Автономно управляваният екзоскелет работи наистина добре при ходене. Но когато става въпрос за нещо повече от просто ходене, като игра на тенис или танци, би било хубаво да имаме нервен контрол“, казват изследователите. В близко бъдеще те планират да тестват технологията на повече доброволци.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар