СГС оправда Мирослав Боршош по всички обвинения

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Софийският градски съд оправда бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош по всички обвинения.


Втори фалстарт на делото срещу Мирослав Боршош

Той беше подсъдим за длъжностно присвояване, умишлена безстопанственост и сключването на множество неизгодни сделки. Боршош е обвинен, че използвал нецелево почти 3,5 милиона лева, отпуснати за адаптирането на НДК за нуждите за европредседателството. Разследването и съдебният процес продължиха близо 4 години. Подсъдим е и бившият председател на Съвета на директорите на дружеството Валентин Кръстев. Обвинението срещу него е за принуда на свои подчинени да подпишат протокол за обществена поръчка, в който да занижат оценката на един от участниците и да завишат на друг.

Бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош заяви в последната си дума пред съда, че вярва в професионализма, честта и безпристрасността на съдебния състав и това го кара да е убеден, че ще бъде оправдан по всички обвинения.

Три години и половина съм подсъдим, за част от дейността ми като изпълнителен директор на НДК. Тези години не бяха леки за мен, особено за човек, който е бил изцяло отдаден на работата си, и който я е изпълнявал на най-високо професионално ниво, каза още Боршош.

Спазвал съм стриктно закона и съм осъзнавал важността да ръководя най-голямата културна структура в България. Успяхме да създадем много нови програми и формати. Това доведе до годишни печалби от над 2.5 млн. лв. допълнителни приходи. Изключителен пример за нов и съвременен мениджмънт в областта на културата, посочи още той. И допълни, че големият проблем не са несъстоятелните, неаргументирани, напълно безпочвени обвинения на прокурорите, а това, че те се базират на анонимни доноси и сигнали от уволнени и санкционирани от него служители. Според Боршош тези хора били част от система, която в държавните институции допускала хора без никаква професионална култура и работна етика да взимат важни решения.

Днес се навършват 40 години от откриването на НДК. За мен е чест да съм част от хората, които превърнаха една сграда, създадена за партийни и тоталитарни конгреси в истински работещ европейски културен и духовен център. И затова съм горд от всичко постигнато. Ако днес можех да избирам отново, пак бих минал по този път, независимо от трудностите, защото когато си решил да промениш държавата и системата и да я видиш в състояние, в което смяташ, че трябва да бъде, ти винаги ще срещнеш много трудности, каза още Мирослав Боршош.

В последната си дума Валентин Кръстев каза, че не е извършил това, в което е обвинен, не е принуждавал никого да извърши нещо против волята му, и това се доказало по делото.

 

 

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар