СГС оправда Станишев за изгубените секретни документи

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев получи оправдателна присъда от Софийския градски съд (СГС) по делото за изгубените секретни документи по времето, когато бе начело на правителството на Тройната коалиция.

Станишев бе обвинен, след като през 2009 г. бившата барета и някогашен съветник в ДАНС Алексей Петров занесе в кабинета на тогавашния премиер Бойко Борисов папки със секретни доклади, като обясни, че прави това в качеството на”лоялен гражданин”, предаде БТА.

След това Станишев бе обвинен в изгубването на седем секретни доклада – три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО. Според обвинението документите са били връчени на Станишев лично и срещу подпис, а деянието е извършено в периода от 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г.

Днес съдебният състав заяви, че не е доказано, че именно Станишев е изгубил документите, както и че те са били секретни.

Пред журналисти Станишев коментира, че е удовлетворен от решението на съда, който е приел неговите аргументи. Бившият премиер допълни, че е спазвал правилата за защита на класифицираната информация. На въпрос какво са съдържали въпросните документи, той каза, че в един от тях става въпрос за информация за силни националистически настроения в държава от региона.

Днешното решение на СГС не е окончателно и може да бъде протестирано пред Апелативния съд в София.  

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар