СДВР: Ако бусът на майките беше стигнал до Орлов мост, трябваше да пуснем и другите коли

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

СДВР изнесе подробности за ситуацията на протестите в столицата и блокираните кръстовища, както и напрежението през цялата нощ с бус на инициативата “Системата ни убива”. Снощи се проведе поредният нерегламентиран протест в столицата, съобщи комисар Тони Тодоров, зам.-началник отдел “Охранителна полиция” към СДВР.

Той уточни, че в Столична община е било заявено и съгласувано автошествие от гражданска инициатива “Системата ни убива” с маршрут пл. “Батенберг” – Банкя.

Към 22:45 бус от шествието се е насочил към кръстовището на Софийския университет, като управляващите го шофьори са заявили, че искат да отидат на Орлов мост.

“Бусът не беше допуснат от полицейските сили, тъй като СДВР има ясно изразена позиция – през това кръстовище се пропускат само автомобили, които след обстоен преглед и заявление от шофиращите, декларира, че носи вода и храна на протестиращите. Принципната ни позиция е, че ако бяхме пропуснали този бус, трябваше да пропуснем и други автомобили”, заявиха от полицията и добавиха: “На управляващите буса бе заявено, че той може да поеме в която и да е посока, различна от “Орлов мост”. Никой не го е задържал”.

Комисар Тони Тодоров каза още, че на буса не е забранено да се придвижва където и да е, освен към Орлов мост.

Ще бъде извършена проверка за действията на полицаите и техните правомощия през изманалата нощ. Това не е проблем, категоричен е комисарят.

Той уточни, че поведението на протестиращите от снощи се приема като провокация към полицейските служители и призова българската полиция да не бъде използвана като инструмент.

От СДВР са на мнение, че тъй като събитието е било в тъмната част на деня, на лице са били множество предпоставки за произшествие и инциденти и определиха поведението на протестиращите от съботната вечер като провокация.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар