Сделката на века противоречи на международното право

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пакетът с предложения на американския президент Доналд Тръмп по урегулирането на палестинско-израелския конфликт, известен като „сделката на века”, противоречи на международното право. Освен това той бетонира положението на палестинците, при което те са лишени от основните си права, заявяват от правозащитната организация Amnesty International.

„Независимо, че администрацията на Тръмп подчертава принципа за размяна на земя в своя план, няма съмнение, че предлага по-нататъшна анексия на палестинските територии, което би било грубо нарушаване на международното хуманитарно право. По време на полувековната окупация Израел въведе под свой контрол система на узаконена дискриминация на палестинците, като отказва да спазва техни основни права и достъп до ефективни средства на правна защита при тяхното нарушаване”, се казва в позицията на организацията, предаде БГНЕС.
Според правозащитниците, приемането на сделката би означавало затвърждаване на тази „груба незаконна политика”.

Американският вицепрезидент Майк Пенс покани израелския премиер Бенямин Нетаняху да посети Вашингтон, за да обсъди мирния план на Донал…

От Amnesty International призовават международната общност да отхвърли „сделката на века” на Доналд Тръмп като „противоречаща на международното право”.

На 28 януари САЩ публикуваха плана за урегулиране на конфликта в Близкия Изток, определен като „сделката на века”. Той съдържа следните основни моменти:
– Карта, която очертава границите на “реалистично решение с две държави, предлагаща приложим път към палестинска държавност”.
– Демилитаризиране на палестинската държава, за да съжителства мирно с Израел.

– Предложената карта на териториите на двете страни дава на палестинците повече от два пъти по-големи територии, отколкото контролират в момента.

Държавният глава на Иран Хасан Рухани предупреди, че европейските войници, изпратени в страните от Близкия изток, “може да са в опаснос…

– Израел се съгласява на 4-годишно “замразяване на териториите”, за да стане възможно формирането на две държави. Но почти веднага високопоставен израелски служител отхвърли важността на “замразяването” по отношение на израелските поселения в Западния бряг.
– Статуквото на Храмовият хълм в Йерусалим да се запази.
– Израел ще “продължава да гарантира” свещените места в Йерусалим да бъдат достъпни и свободни за юдеи, мюсюлмани, християни и представители на други вероизповедания.
– Йерусалим няма да бъде разделян и ще остане столица на Израел.

– Столица на палестинската държава ще бъдат части от Източен Йерусалим. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху посочи Абу Дис, предградие на Йерусалим, на около километър и половина източно от историческия център на града.

Убитият ирански генерал Касем Сюлеймани е планирал атаки в България, Германия, Босна, Кения, Бахрейн и Турция, пише сръбското издание н…

– Приложение на обявения по-рано икономически план за съживяване на палестинската икономика и икономиките на съседните арабски страни, който ще се реализира от инвестиционен фонд от 50 милиарда щатски долара.
Палестинските лидери отхвърлиха предложения от американския президент.
Президентът на палестинците Махмуд Абас каза, че представеният план е “заговор, който няма да успее”.
Според палестинците, планът на Тръмп представлява искане за тяхната капитулация пред Израел и потъпкване на дългогодишните стремежи на палестинския народ.
След среща на палестинските лидери в Рамала на Западния бряг, Абас заяви: “Ще се съпротивляваме на този план във всичките му форми.”

Източник: actualno.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар