“Северен поток” съди застрахователи в Лондон заради взривовете на двете тръби

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Швейцарската компания “Северен поток” (Nord Stream AG, дъщерна фирма на руския консорциум “Газпром”) е завела дело за обезщетение на стойност над 400 милиона евро (436 милиона долара) срещу застрахователните компании, с които е работила, заради взривовете на нейни газопроводи в Балтийско море през 2022 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА. За информацията си Ройтерс се позова на съдебни документи.

Фирмата ищец е посочила базираните в Лондон международен застрахователен пазар “Лойдс” (Lloyd’s Insurance Company) и застрахователна компания “Арч иншурънс” (Arch Insurance (EU) DAC) като ответници по делото, заведено от нея миналия месец в лондонския Висш съд.

Съдебните документи показват, че според текущата предварителна оценка “разходите по обезводняване и стабилизиране на газопроводите, по цялостния ремонт на тръбите и възстановяването на загубения газ” възлизат на суми между 1,2 милиарда евро и 1,35 милиарда евро.

В заведения от компанията “Северен поток” съдебен иск се упоменава още, че неин газопровод е изглеждал в един участък “изкъртен и деформиран”, но в друг е бил наглед “изправно гладък и просто отделен”. Ройтерс отбелязва, че от “Лойдс” са отказали коментар, а за момента от “Северен поток” и от “Арч иншурънс” все още не са отговорили на запитването на агенцията.

Предмет на делото са взривовете на газопроводи “Северен поток 1” и “Северен поток 2” в Балтийско море през септември 2022 г. Швеция, която миналия месец прекрати своето разследване, и Германия намериха следи от експлозиви, свързани с инцидента, които сочат към версията за преднамерени действия, отбелязва Ройтерс, като допълва, че Русия и Западът са се обвинили взаимно за случилото се.

Агенцията пояснява, че “Северен поток” съди “Лойдс” и от свое име, и от името на други изпълнители, подписали застрахователни полици, чиито интереси представлява.

Акционери в Nord Stream AG, базираният в Швейцария оператор на двата газопровода близнаци “Северен поток-1 и 2” , са “Газпром” (51% от акциите в капитала), Engie (9,0%), Gasunie (9,0%), Wintershall DEA (15,5%), PEG Infrastruktur AG (E.ON) (15,5%). Нидерландският газопреносен оператор “Газуние” (Gasunie) съобщи преди година, че е отписал акционерния си дял.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар