Северна Корея празнува деня на Вечния президент – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хиляди севернокорейци положиха цветя пред статуи на основателя на страната Ким Ир Сен днес, когато се почита неговия рожден ден. В страната той е известен и като Денят на Слънцето най-големият празник според режима в Пхенян. Поклонниците полагат носените от тях букети на хълма Мансу в центъра на Пхенян, на който се извисяват бронзови стату на Ким Ир Сен и неговия син и наследник Ким Чен Ир, предаде БГНЕС.

Севернокорейците се учат от ранна възраст да почитат лидерите си, а портретите на двамата починали владетели гледат втренчено от стените във всеки дом, училище и работно място в страната. Настоящият лидер Ким Чен Ун е трето поколение в династия, която е начело на изолираната и бедна, но разполагаща с ядрено оръжие държава, чийто календар е пълен с годишнини, свързани с двамата му предци и кариерата им. Придружаващите ритуали демонстрират и засилват лоялността към режима.

15 април, известен като Деня на Слънцето, е най-важният празник, понякога отбелязан с военен парад, както миналата година. Властите провеждат в събота масова среща с висши служители за отбелязване годишнината от раждането през 1912 г. на Ким Ир Сен. Това е само едно от събитията в един изпълнен с празници период всяка година.

Но този път Ким Чен Ун пропусна някои от тържествата поради дипломатическата активност по въпроса за отношенията между двете корейски държави. По-късно този месец ще има среща на високо равнище с южнокорейския президент Мун Дже Ин, предшестваща срещата му с американския президент Доналд Тръмп.

Денят на слънцето е описан като “Като Коледа, но за юкче вместо за Исус”, имайки предвид наложената от Ким Ир Сен идеология. Той остана Вечен президент на Северна Кория, въпреки че почина през 1994 г. Синът му Ким Чен Ир, който почина през 2011 г., пък е титулуван като Вечен генерален секретар на управляващата Работническа партия.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар