Северна Македония обяви 1-месечна криза с тока заради недостиг

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Скопие обяви криза с електричеството заради недостиг и поскъпване на цените на международния пазар.

Правителството на Република Северна Македония на днешното си заседание прие решение за обявяване на кризисна ситуация в снабдяването с електрическа енергия за срок от 30 дни по искане на Комисията за оценка на енергийния сектор в държавата, сформирана от Министерството на икономиката, съобщи специално за БТА агенция МИА.

Решението е взето на база на оценката на комисията, че съществува риск от възникване на кризисна ситуация поради недостиг на електрическа енергия, и на състоянието на пазара на електрическа енергия според доклада, държавния оператор на електропреносната система за оценка на стабилността на македонската електроенергийна система за последното тримесечие на тази година. Това призна икономическият министър Крешник Бектеши. 

Единствената цел на обявяването на кризисна ситуация е подобряването на ликвидността на енергийните компании, за да могат да продължат да снабдяват домакинствата и да се стабилизира положението на пазара на електрическа енергия. Няма да има никакви рестриктивни мерки за гражданите и компаниите, заяви Бектеши.

Македонският министър добави, че за тази цел на енергийните компании ще бъдат прехвърлени около 4 милиарда денари от бюджета.

Правителството в момента, подчерта той, е фокусирано върху успешното справяне с предизвикателствата, възникнали от глобалната енергийна криза. За осъществяване на тази цел са включени ръководствата на всички компании в енергийния сектор и правителствените институции.

В момента работим за активиране на всички енергийни мощности с цел да увеличим вътрешното производство на електрическа енергия и с това да предотвратим по-голям ценови шок за домакинствата и малките потребители, посочи Бектеши.

Попитан дали ще има отговорност за ситуацията, той каза, че на Управителния съвет на електрическата компания на Северна Македония ЕСМ е препоръчано да информира правителството за начина, по който е работила тя във всички дъщерни дружества и ако се установи, че не е работено по плановете, правителството ще препоръча да предприеме мерки.

Моето лично мнение е, че трябва да има отговорност, но първо трябва да се справим с енергийната криза, а след това ще говорими за конкретна отговорност – кой не се е справил и защо, заяви Бектеши и добави, че на днешното заседание не е било разговаряно за евентуална оставка на генералния директор на ЕСМ Васко Ковачевски.

Той изтъкна, че в ход е оценка на пристигналите оферти за купуване на въглища за нуждите на минно-енергийния комбинат /РЕК/ Битоля и посочи, че ТЕЦ Осломей трябва да заработи от 1 декември, в РЕК Битоля вече е включен блок 1, а след няколко дни трябва да заработи и блок 2.

На 30 септември правителството прие постановление за критериите и условията за обявяване на кризисна ситуация в снабдяването с електрическа енергия. 

Тъкмо поради това, както каза Бектеши, операторът на електропреносната система МЕПСО изготви доклад за оценка на стабилността на македонската електроенергийна система за последното тримесечие на тази година.

Тази оценка на рисковете се основава на няколко фактора заради мощностите на вътрешното производство, но и заради увеличените цени на чуждестранните борси, уточни Бектеши.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар