Северна Македония си осигури газ и ток от Гърция

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Северна Македония подписа три меморандума с Гърция за осигуряване на доставките на природен газ от планирания терминал за втечнен природен газ (LNG) край Александруполис и за доставки на електроенергия от бъдещата газова електроцентрала там. Така западната ни съседща ще изпълни стратегията си за постепенно премахване на въглищата и преминаване към възобновяеми източници и природен газ.

Северномакедонската компания Националните енергийни ресурси (NER) и енергийната Електрани (ESM) подписаха споразуменията с гръцките компании Gastrade и Damko Energy за доставките на газ и електроенергия от LNG проекта край Александруполис. Сделките бяха обявени в присъствието на премиера на Северна Македония Зоран Заев. Той каза, че целта на правителството е да приложи зеления сценарий като най-приемлив за развитието на страната. Предоставянето на природен газ на компаниите и домакинствата ще доведе до намаляване на разходите им, редуциране на замърсяването и подобряване на опазването на околната среда и разбира се до по-добри условия на живот за жителите на Северна Македония, заяви Заев.

Държавата ще участва с 25-процентен дял в изграждането на 800 МВт газова електроцентрала край Александруполис. Инвестицията в новата когенерираща мощност се оценява на 380 милиона евро, съобщава Balkan green energy news. Също така Северна Македония възнамерява да придобие 10% дял в терминала за втечнен природен газ край гръцкия град, който се оценява на 370 милиона евро. Планът е регазификационният терминал и електроцентралата да бъдат готови до 2023 г., по думите на Заев.

България до момента не е проявила интерес да инвестира в бъдещата газова централа край Александруполис.
3е-news.net

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар