Северно сияние озари небето над много страни по света, включително съседна Румъния

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Северно сияние озари небето над Великобритания, Германия, Ирландия и Румъния заради изключително силната геомагнитна буря, съобщиха ДПА и Аджерпрес. 

Във Великобритания “изумителното” небесното шоу се е виждало от североизточния бряг – Есекс, Кеймбриджшиър, Беркшир, Съфолк, Кент, Хампшир. То е достигнало и Ирландия, като националната метеорологична служба е качила снимки от него в социалните мрежи.

Явлението е оцветило небето в цикламено, зелено и тюркоазено и в Германия. Германската метеорологична служба също е публикувала снимки на Алпите, осветени в розово, както и на ярки светлини над Франкфурт.

В САЩ северно сияние е наблюдавано на юг до щатите Алабама и Южна Калифорния.

Северно сияние с голяма интензивност е видяно и съседна Румъния в нощта на петък срещу събота. Според астронома д-р Адриан Шонка от Астронмическа обсерватория “Амирал Василе Урсяну” такава интензивност на явлението не е била виждана от стотици години. Феноменът е можел да се проследи с невъоръжено око на север, особено извън градовете – в райони, които не са засегнати от светлинно замърсяване. Сиянието се е виждало на етапи – в началото на нощта, по-късно след пауза от един час, и отново час след полунощ, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.  

Потребители в социалните мрежи споделиха снимки на явлението, наблюдавано и от Франция, Филипините и различни краища на света. 

Американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата предупреди в петък за екстремна геомагнитна буря от най-високата пета степен G5, регистрирана за първи път от 2003 г. Тя е достигнала до земята в четвъртък, като е била предизвикана от серия от изхвърляния на коронална маса от Слънцето от голям клъстер слънчеви петна с размер 16 пъти колкото диаметъра на Земята.

Полярните сияния се появяват, когато заредени частици се сблъскват с газове в земната атмосфера около магнитните полюси. В северното полукълбо по-голямата част от тази активност се извършва в ивица, известна като овал на полярното сияние, която обхваща ширини между 60 и 75 градуса.

Когато активността е силна, тя се разширява и обхваща по-голяма площ – това обяснява защо понякога могат да се видят проявления чак до Великобритания.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар