“Сега сме в нова ера”: Александер Стуб положи клетва като президент на Финландия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Александер Стуб встъпи днес в длъжността президент на Финландия, предаде Ройтерс, като отбеляза, че държавният глава започва мандата си в новата ера за страната като членка на НАТО. Финландия се присъедини към алианса в отговор на руската инвазия в Украйна.

По време на предизборната си кампания за вота на 11 февруари Стуб каза, че не вижда ограничения за участието на страната в дейността на НАТО и че след десетилетия на неутралитет държавата му е готова да допусне ядрени оръжия през своята територия, макар и без да бъдат разполагани там.

“Сега сме в нова ера. В резултат на нашия военен ангажимент и членството ни в НАТО направихме последната стъпка по присъединяването към ценностната система на Запада, към която нашата държава принадлежеше духом през целия период на своята независимост”, заяви Стуб в речта си към финландския парламент (Едускунта) по време на церемонията по полагането си на клетва като президент, предаде БТА.

Стуб посочи демокрацията, върховенството на закона и човешките права като основните ценности, на които по време на неговия мандат ще се основава финландската външна политика.

Новият президент наследява на поста Саули Нинистьо, който издържа два шестгодишни мандата, донесли му прозвището Шепотника на Путин поради близките му отношения с руския президент.

Дипломацията си остава индивидуален спорт, който изисква финес. Ако ги има уменията, и най-малките биват чути”, заяви на свой ред Нинистьо в прощалната си реч пред депутатите.

Ройтерс посочва като пример за споменатата от него дипломация факта, че той си сътрудничеше с Китай по течащото съвместно разследване с Естония на повредата през октомври миналата година на газопровода “Балтикконектор”.

Разследва се и повреда на телекомуникационни кабели, минаващи по дъното на Балтийско море. Финландия и Естония посочиха регистриран в Хонконг товарен кораб като основния заподозрян за нанасянето на щетите върху подводната инфраструктура. Финландското разследване стигна до заключението, че газопроводът е бил повреден от котва, която е задрала в него.

За всеобща изненада в разследването има напредък – не като се вдига шум, а с умели и решителни действия на всички страни“, заяви Нинистьо.

Вчера, ден преди встъпването на Стуб в длъжност, руският президент Владимир Путин заяви, че страната му трябва да увеличи числеността на военните си сили, разположени по границата на запад, която е със страни от Европейския съюз, в отговор на членството на Финландия в НАТО и предстоящото официално присъединяване на Швеция към алианса.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар