Седящ протест срещу тировете през

Седящ протест срещу тировете през “Петрохан” затвори за кратко пътя София-Монтана

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Седящ протест срещу преминаването на тирове през Петрохан блокира за кратко движението по пътя София-Монтана. Демонстрацията се проведе на шосето за прохода в село Бързия, община Берковица, и завърши малко след 20:00 часа, когато движението беше възстановено, предаде кореспондентът на БТА в Монтана.

Недоволните проведоха протеста си след среща със служебната министърка на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, като не приеха нейните аргументи.

Какво каза Коритарова на местните 

Министърката заяви, че Северозападна България има нужда от нови пътища и заради това се налага затваряне на отсечката Мездра – Лютидол за ремонт и изграждане на скоростен път.

Коритарова призова хората за толерантност и търпение, докато новият път бъде изграден. С този път, според нея, ще бъде даден тласък на развитието на икономиката в Северозападна България. Министърката уточни, че пътят Монтана – София през прохода Петрохан е един от обходните маршрути на тежкотоварните камиони. Тя съобщи, че за първите 24 часа след пускането на камиони с тегло над 12 тона през прохода, през него са преминали 278 тирове.

Коритарова опроверга твърдението, че решението за пускането на тирове през Петрохан е взето под диктовката на превозвачите, и поясни, че тировете нямат право да се движат в почивните дни и натоварените пикови часове, с което се отчита мнението на местните хора.

Народният представител от “Възраждане” Петър Петров, който присъства на протеста, попита колко струва човешкият живот и може ли да се измерва в гориво и километри, които превозвачите ще спестят, ако минат през по-късия път през прохода Петрохан. Той заяви, че се опасява от транспортни произшествия, тъй като на завоите в прохода големите камиони неизбежно навлизат в платното за насрещно движение и създават риск за леките автомобили.

Протест въпреки уверенията на министърката 

Протестиращите посочиха, че часовете за преминаване на тирове не се спазват от шофьорите. Показани бяха снимки и видеоклипове, на които се вижда как тежкотоварни камиони преминават в обратната посока София – Монтана, което е забранено от заповедта на Агенция “Пътна инфраструктура”, отбеляза БТА.

Протестиращите заявиха, че днес пътят Монтана – Берковица е бил задръстен от километрични колони от тирове и по чудо не се е стигнало до произшествия.

Местните не се съгласиха с нейните аргументите на Коритарова и блокираха за половин час движението по пътя София – Монтана. Те седнаха на пътя и развяха национални знамена, като скандираха “оставка” по неин адрес.

Недоволстващите заявиха, че са готови да разпънат палатки, за да не позволят на тежкотоварните камиони да минават през Петрохан.

Предизвикана проверка

Късно във вторник от МС съобщиха, че премиерът Димитър Главчев и Виолета Коритарова ще проверят в сряда необходимостта от затварянето на отсечката Ботевград-Мездра и изпълнението на строителните дейности на отсечката. 

От Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) съобщиха, че движението по участъка Мездра – Лютидол- пътен възел “Новачене” се ограничава от 24 юни за довършване на разширението на път Е-79. От АПИ се извиниха за причиненото неудобство на шофьорите и на гражданите, през чиито населени места ще преминава транзитният трафик. Според предоставената информация обходният маршрут за автомобили до 3,5 т е път III-1004 – Паволче – Челопек – с. Лютиброд – Елисейна – Своге – околовръстен път на София и обратно.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар