Промяната

Секта ли е Промяната? Нов скандален документ с инструкции на английски взриви мрежата (СНИМКИ)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Промяната” с нов гаф: нареждат на структурите по места да събират имена, адреси, рождени дати, телефони, да търсят избиратели по домовете и да организират незаконни томболи с награди, пише Трибюн.

Вътрешната информация продължава да изтича от щаба на „Промяната”. На бял свят се появи пореден скандален документ, който е озаглавен „Ръководство за провеждане на събития на открито“ и включва цялостната визия на кампанията на ПП, инструкции към местните структури на формацията и добре познатите партийни опорки.

 

Любопитен щрих от него е, че съдържа преки доказателства, че оригиналът му не е бил на Български език, тъй като на места има изостанали английски фрази, преведени 1:1. Личи си и, че е за вътрешна употреба, тъй като не е преглеждан за правописни грешки и повторения.

 

Документът от 12 страници е скандален, защото чрез него централният предизборен щаб на Промяната нарежда на активистите си от цялата страна да извършват действия, които са в разрез с поне два закона – Закона за личните данни и Изборния кодекс.

Първото нарушение е свързано с незаконно събиране на лични данни на избиратели. На активистите на Промяната е наредено да събират имената, адресите, телефонните номера, имейл адресите и подписа на избирателите, без да се съобщава за какво ще бъдат използвани и къде и как ще бъде съхранявана тази чувствителна за гражданите информация.

На избирателите се предлага също да се включат в томбола с награда, което е забранено от Изборния кодекс и е в разрез с препоръките на Кодекса на добрите практики по изборните въпроси на Венецианската комисия, защото уврежда сериозно свободното избирателно право.

Най-притеснителна обаче е информацията, че хората, които вече са доверили личните си данни на активистите на ПП, ще бъдат посещавани в техните домове за допълнителна агитация. С какви средства ще бъде продължено убеждаването им на място не става ясно, но начинът, по който се организира, създава сериозни предпоставки за купуване на гласове, както и за оказване на натиск върху избирателите.

Така на преден план излиза цяла поредица от въпроси.

Защо от ПП събират личните данни на гласоподавателите? За какво ще ги използват и как ще гарантират сигурността им, след като не са в състояние да опазят от изтичане дори критично важната информация, касаеща собствената им предизборната кампания?

Информирани ли са гражданите, че с предоставянето на личните си данни, всъщност канят агитаторите на „Промяната“ в домовете си? Кое въобще налага посещаването на избиратели по домовете?

Въпросите станаха прекалено много. Господа от „Промяната“, дължите отговори!


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар