Селските къщи с двор на цената на малка градска панелка

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Да купиш стара къща с цел инвестиция или парцел в регулация в селата край Пловдив е напълно възможно, твърдят опитни брокери на имоти.

„Масова практика напоследък е инвеститори да купуват стари къщи. След това да ги реновират и продават. При това сделките с купувача са на съвсем прилични цени – около 30 000 евро”, твърди брокерът Деян Шишков.

Подобни имоти могат да се намерят до 20 км от Пловдив. Обикновено инвеститори са самите майстори – те купуват евтино стара, нестопанисвана къща и после я ремонтират. Така в новата цена на имота калкулират само труда си, затова и цените са толкова конкуренти, обясни брокерът. Клиентът получава завършен дом, в който трябва да избере само мебелите. Ако пък има нужда от довършителни работи по къщата, той спокойно може да се обърне към продавача-майстор.

И все пак експерти предупреждават, че в сделките със селски къщи е добре да се предвидят няколко неща – при тях често се налагат някои допълнителни подобрения: изграждане на санитарни възли, септични ями, също гардеробни, кабинети, веранди и други. Нерядко подобни имоти изискват цялостен ремонт, което може да оскъпи значително инвестицията.

В Родопската яка днес се предлагат различни оферти за къщи – старо строителство, показват имотните сайтове. Според брокерите от Bulgarian Properties стандартна селска къща от 60-80 кв. м и двор от около 1 декар в рамките на 30-40 км от Пловдив може да се намери на цена от 30 000 – 40 000 евро. Най-модерно е къщата да е на един етаж, вдигнат от земята с десетина стълби, твърди Деян Шишков от „Шишков 333”. И допълва, че това са постройки, които се предлагат с две-три спални, два санитарни възела, удобна веранда и двор около 500 квадрата. В близката до Пловдив Родопска яка подобни оферти вървят между 50 ​- 160 000 евро. Значително по-атрактивни оферти ​- по 30 000 евро – излизат от близките полски села, на север от Пловдив или на изток, към магистрала “Тракия”.

От Асоциацията на българските села също потвърждават тенденцията да се инвестира в селска къща. Оттам отчитат, че ръстът на предприемачите и на чуждестранните граждани, решили да живеят в български села, е с 15% по-голям. Предпочитани са регионите около Пловдив, София, Бургас, Ямбол и Велико Търново.

И така на цената на апартамент в Пловдив лесно може да се сдобиете с атрактивен дом само на няколко километра от града. Търсенето на подобни имоти е показателно за засилващия се интерес към тях, който се наблюдава в момента. „Имаме много запитвания и реални сделки, предимно от млади хора, IT специалисти, висшисти от различни специалности. Те търсят тишина, спокойствие, лесен достъп, възможността да имат малък двор, където да развиват биоземеделие или да отглеждат домашния си любимец – с две думи – място, което да им осигури здравословен живот, на тях и семейството им”, допълва Шишков.

Източник: Марица

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар